Maak een account aan en switch eenvoudig tussen jouw favoriete magazines

BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Indonesië en de Amsterdamse school

Indonesië en de Amsterdamse school

Bijzondere Expositie in Museum Het Schip

De kolonie Nederlands-Indië was voor Nederland met zijn koffie, suiker, tabak, specerijen en andere goederen niet alleen economisch een rijke inkomstenbron, het was ook een bron van inspiratie voor architecten en vormgevers.

De rijkdom aan vormen, kleuren en materialen maakten op de vernieuwers van de Nieuwe Kunst en de Amsterdamse School diepe indruk. Vooral de tempelcomplexen, volksarchitectuur en ambachten werden door hen met veel interesse en waardering bestudeerd. Sommigen reisden naar Indië, anderen deden indrukken op bij internationale evenementen zoals de Wereldexpositie in 1910 in Brussel, waar lokale huizen werden tentoongesteld  en ambachten als batik en vlechten werden beoefend.

Op de tentoonstelling Indonesië en de Amsterdamse School krijg je met films, foto’s en (kunst)voorwerpen een duidelijk beeld van de Indische invloed op gebouwen, beelden en versieringen van de Amsterdamse School. Een mooi voorbeeld zijn de golvende daken van de Minangkabau, een Indische bevolkingsgroep, die je als beeldrijm terugziet bij de huizen van de Amsterdamse School die tussen 1910 en 1940 werden gebouwd. Andere Indische vormen, materialen en ook mythes, zoals gevlochten manden, de Gunungan en het bovennatuurlijke wezen Naga, waren bij de vormgevers van de Amsterdamse School inspiratiebronnen voor meubels, metselverbanden en vele kunstvoorwerpen.

De expositie geeft niet alleen een Nederlandse blik. In filmfragmenten vertellen Indonesische experts op het gebied van kunst en architectuur over de achtergronden van de inspiratiebronnen van de Amsterdamse School en de invloed hiervan op Indonesië.

Van 1 december 2022 t/m 27 augustus 2023 presenteert Museum Het Schip een tentoonstelling over de relatie van de Amsterdamse School met Nederlands-Indië, het tegenwoordige Indonesië. Met films, foto’s en vele (kunst)voorwerpen laat de expositie zien hoe de Nederlandse architectuurbeweging werd beïnvloed en verrijkt door de vormen, kleuren en materialen uit de voormalige kolonie.

Museum Het Schip bevindt zich in het fantasievolle volkswoningbouwcomplex dat is ontworpen door architect Michel de Klerk. Dit expressionistische woonblok is in 1919 gebouwd voor woningcorporatie Eigen Haard. Museum Het Schip is één van de twee locaties waarin wordt verteld over de Amsterdamse School. hetschip.nl