BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Waarom vrouwen het sneller koud hebben dan mannen

Waarom vrouwen het sneller koud hebben dan mannen

5 redenen om je nooit meer schuldig te voelen

Jij zet de thermostaat een tikkie hoger, je partner klaagt over de warmte. Die eeuwige strijd over de verwarming. Hoe dat komt? Het antwoord is simpel: je bent een vrouw. We delen 5 redenen waarom jij je nooit meer schuldig hoeft te voelen over koude voeten onder het dekbed.

Bloeddruk
Vrouwen hebben een lagere bloeddruk en ook onze huid is dunner, waardoor we moeilijker warmte vast te houden.

Vetverdeling
Vouwen hebben relatief veel vetweefsel. mannen meer spierweefsel. Spieren produceren warmte, de reden dat je het warm krijgt wanneer je je inspant. Vet isoleert, waardoor de kerntemperatuur hoger blijft. Je zou misschien denken dat zo’n vetlaagje het lichaam warm houdt. Maar feitelijk zorgt het ervoor dat de warmte die de spieren produceren, niet naar de uiteinden van het lijf doorstroomt.

Heb jij altijd koude vingers? Daar is iets tegen te doen.

Hormoonhuishouding
Bij het op peil houden van onze lichaamstemperatuur speelt het hormoon oestrogeen een belangrijke rol. Wanneer je lichaam meer van dit hormoon aanmaakt, bijvoorbeeld tijdens je menstruatie, ligt de kerntemperatuur gemiddeld een graad lager. Hormonen zorgen ook dat de bloedvaatjes in de handen en voeten tijdelijk vernauwen, waardoor je ze moeilijker warm krijgt. Door een slechtere doorbloeding zijn vrouwelijke handen en voeten gemiddeld zo’n twee graden kouder dan die van mannen.

Schommelingen
Dankzij het bioritme schommelt onze lichaamstemperatuur. Laat op de avond maakt ons lichaam melatonine aan. Dit hormoon maakt slaperig en zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur daalt. Dit verloopt bij vrouwen sneller dan bij mannen. Bovendien merken wij deze verschillen in temperatuur sneller op.

Gevoelig
Vrouwen hebben in vergelijking met mannen een iets hogere kerntemperatuur. Dat is de temperatuur binnen in je romp én de hersenen. Gemiddeld genomen merk vrouwen merken een temperatuurverschil van 0,2 graden al op, terwijl mannen dat pas bij 0,4 graden doen. Ook reageert het vrouwenlijf eerder op afkoeling, bijvoorbeeld door te gaan rillen. Dat komt weer door die koude voeten en handen, waar de meeste warmtereceptoren zitten.