Gegevens beveiligen?
Zó maak je een sterk wachtwoord
Wachtwoorden hebben we overal voor nodig maar soms drijven ze ons echt tot waanzin. Bijvoorbeeld als je weer ergens een account moet aanmaken en een nieuw wachtwoord moet verzinnen. Of als de website zegt dat er al een account is, maar je het wachtwoord niet meer weet. Ondanks de frustratie die ze soms opleveren, zijn wachtwoorden ontzettend belangrijk. Omdat we er onze gegevens mee beveiligen.
Bedenk een schema
Een sterk wachtwoord bestaat uit hoofdletters en kleine letters, cijfers en leestekens. En dan geldt ook nog ‘hoe langer, hoe beter’. Dat maakt het onthouden van een wachtwoord wel uitdagend. Bedenk daarom een schema dat u toepast voor het maken van wachtwoorden. Een voorbeeld van zo’n schema is:
[willekeurig woord][geluksgetal][naam website in kleine letters][postcode][leesteken]
Voor de website van SeniorWeb wordt het wacht- woord dan: Aardappelpuree8seniorweb3500AE! En voor de website van Bol.com wordt het dan:
Aardappelpuree8bol3500AE!
Je hebt dan voor elke dienst of website een uniek wachtwoord dat sterk is én dat u kunt onthouden.
Nieuw wachtwoord
Weet je het wachtwoord van een account niet meer? Kies dan voor de optie ‘Wachtwoord vergeten?’ als deze er is. Daarmee kunt u een nieuw wachtwoord aanvragen en aanmaken.
Standaard wachtwoorden
Soms ontvang je bij het aanmaken van een nieuw account of als je gebruik hebt gemaakt van de optie ‘Wachtwoord vergeten?’ een standaard wachtwoord. Hoe verleidelijk het soms ook is om dit wachtwoord te blijven gebruiken, wijzig ook dit wachtwoord naar een zelfgekozen, sterk wachtwoord.
Meer weten? Ga naar Seniorweb.nl/accounts