BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Meer zelfcompassie

Meer zelfcompassie

7 tips die helpen lief te zijn voor jezelf

Vergevingsgezindheid, mildheid, inlevingsvermogen, vriendelijkheid, tederheid, sympathie en welwillendheid. Compassie hangt samen met veel positieve kwaliteiten. Maar zelfmededogen. Accepteren wie je bent? Lief zijn voor jezelf. Je zegt het waarschijnlijk eerder of vaker tegen een vriendin dan tegen jezelf. En dat is ongezond. Zeven tips voor meer zelfcompassie.

1. Neem de tijd om jezelf te waarderen

Ontwikkel een meer evenwichtig zelfbeeld door deze snelle en dagelijkse gewoonte om jezelf te waarderen. Schrijf elke dag op 3 punten op waarom je trots bent op jezelf. Of zeg het tegen je spiegelbeeld. Het kan zijn dat je goed kan luisteren, of dat alles goed loopt met je bedrijf of op je werk. Dat je lief bent voor dieren of graag naar muziek luistert. Belangrijk is dat je jezelf ook waardeert voor de kleine dingen en de zaken die je voor vanzelfsprekend neemt, en dus niet enkel voor die mijlpalen.

2. Vind de uitzondering bij aanvallende of opbouwende kritiek

We zijn vaak hard voor onszelf. Als we iets fout doen, dan zijn we snel met zelfkritiek: ‘Waarom heb ik dat gedaan? Hoe kan ik toch zo stom zijn? Waarom blijf ik telkens opnieuw dezelfde fouten maken?’ Wanneer je wordt bekritiseerd – door je innerlijke criticus of mensen die je naar beneden halen door te zeggen dat je verkeerd bezig bent qua werk, opvoeding of relatie. Stel jezelf dan de vraag: ‘Wat is de uitzondering hierop?’ Hierdoor ga je bewust nadenken over de aspecten in werk, opvoeding of relatie, waarin het wel goed gaat. Dat is een veel genuanceerder beeld.

3. Wees vriendelijker voor anderen

Moedig een vriendin die zich onzeker voelt aan. Bied een luisterend oor of een schouder. Laat mensen voorgaan in het verkeer. Leef en laten leven. Heb geen vooroordeel, maar neem iemand zoals hij is. Hoe je over anderen denkt, zegt ook veel over de manier waarop je naar jezelf kijkt. Kies je ervoor om vriendelijker te zijn voor anderen, dan zal je na verloop van tijd ook liever worden voor jezelf.

4. Stop met vergelijken

Van nature ben je geneigd jezelf met anderen te vergelijken, om zo te kunnen bepalen waar je staat op de sociale ladder. Hierbij kijk je eerder omhoog dan omlaag, naar mensen die het nét ietsje beter doen, want die kun je misschien nog inhalen. Maar er zijn altijd mensen net iets mooier, slimmer en creatiever. En als je die hebt ingehaald, dienen zich weer nieuwe mensen aan bij wie je net wat ‘minder’ afsteekt. Zo kom je steeds opnieuw tot de conclusie dat het altijd beter kan. Kortom, je schiet er niks mee op. Kijk eens echt naar jezelf: wat vind ik belangrijk? Waarvan kom ik tot rust? Kun je het vergelijken toch niet laten, laat je dan door anderen inspireren. Daar zit een positievere emotie achter dan competitiedrang.

5. Investeer in jezelf

Besteed dagelijks een half uur tijd aan het lezen, beluisteren of bekijken van dingen die jou motiveren, die helpen om jezelf en de wereld beter te begrijpen of die je helpen om een beter leven te leiden. En haal, wanneer mogelijk, één kleine actie uit wat je hebt geleerd.

6. Ontstress

Wees lief voor lichaam en geest en reserveer een half uur per dag of langer voor een warm bad, een stevige workout of frisse wandeling. Heb je vandaag niet zoveel tijd? Kijk een grappig filmpje of lees een paar pagina’s uit je lievelingsboek. Zo laad je snel even wat energie en optimisme op en laat je spanningen los.

7. Geniet van complimenten

Een compliment kan een sombere dag een stuk zonniger maken. Bedenk dat iemand die je complimenteert, doe moet voor je doet om iets aardigs te zeggen. Houd een lijstje bij van de complimenten die je krijgt. Zit je een dag niet lekker in je vel, dan hoef je alleen maar even te lezen. Vrolijkheid gegarandeerd.