Voluit leven? Zo doe je dat!
7 tips die helpen het beste uit je leven te halen
Op school leerden we talloze formules, data van historische gebeurtenissen en chemische verbindingen. Maar andere écht belangrijke zaken dan weer niet. The School of Life verzamelde in hun boek Wat je op school niet hebt geleerd essentiële levenslessen om het beste uit het leven te halen. We delen zeven tips om het best uit je leven te halen.
Vraag om hulp
Soms durven we niet om hulp te vragen uit angst voor afwijzing of een gevoel van opdringerigheid. Toch is het heel belangrijk het soms wél te doen. Geef duidelijk aan wat voor hulp u verwacht en wat het gewenste eindresultaat zou moeten zijn. Zo weet uw ‘helper’ waar hij of zij aan toe is.
Maak een plan B
Op school leren we dat het onvermijdelijk is om af te wijken van plan A. Dit zou dé manier zijn om een doel te bereiken: we studeren rechten om advocaat te worden. Maar het leven loopt vaak anders en dat vraagt om een plan B. Begin met het accepteren dat het geen schande is om een plan B te hebben en dat zo’n plan eigenlijk onvermijdelijk is.
Fouten maken
We zijn geneigd om zaken vooruit te schuiven wanneer we denken dat we iets niet kunnen. Bedenk dat fouten maken de snelste weg is naar succes. Begrijpen wat er misging en waarom iets niet is gelukt zorgt ervoor dat het niet weer gebeurt.
Duurzaam leven
In de aardrijkskundeboeken werd uitgelegd dat de opwarming van de aarde nou eenmaal plaatsvindt. Wanneer alle pubers van de afgelopen tientallen jaren was geleerd hoe groot het probleem daadwerkelijk was, waren er hoogstwaarschijnlijk minder schadelijke gewoontes aangeleerd die een minder negatieve impact hebben op het klimaat.
Zelfkennis
De beste manier om erachter te komen wie je zelf bent leer je nu eenmaal niet door het lezen van een boek. Een les zelfkennis waarin je vragen beantwoordt als: wat zijn mijn talenten? Waar liggen mijn krachten en wat kan ik daarmee? Vraag het alsnog aan mensen die dichtbij u staan (zij kennen u het best).
Omgaan met conflicten
Conflicten zijn onvermijdelijk in het leven. Belangrijk dus te weten hoe je daar goed mee om kunt gaan, de situaties kunt vermijden en naar oplossingen kunt zoeken. Misschien wel het belangrijkste hierin is communiceren. Leer het gesprek aangaan en communiceer assertief en constructief.
Nee zeggen
Iedereen herkent het wel: ‘nee’ zeggen is soms best lastig. Weten wat uw grenzen zijn is daarom heel belangrijk. Onthoud dat ‘nee’ zeggen nooit persoonlijk is bedoeld. Een vriendelijk ‘nee’ vat de ander niet op als een afwijzing. Wanneer u van uzelf weet dat u er vaak een ‘ja’ uitflapt is het handig even een denkpauze in te lassen en later op iets terug te komen.
Tekst: Linde Verhulst