BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Het belang van een gezonde stoelgang

Het belang van een gezonde stoelgang

13 april - Nationale Poepdag

Poep vertelt veel over je gezondheid en verraadt meer dan je misschien denkt. Permanente verandering van structuur, frequentie of kleur van je ontlasting kan een signaal zijn dat er iets niet goed is met je buikgezondheid. Kijk je weleens achterom?

We praten er niet graag en dat is wonderlijk, want we poepen allemaal. Ook komen darmziekten veel voor in ons land. Van relatief onschuldige klachten als winderigheid tot een prikkelbare darm syndroom, de ziekte van Crohn of darmkanker. Deze laatste aandoening komt veel voor bij mensen boven de 50. Vandaag, op Nationale Poepdag – een initiatief van de Maag-, Lever- & Darmstichting -doorbreken we graag het poeptaboe.

1. De ideale poephouding

De ideale poephouding bereik je met behulp van een klein krukje. Daardoor buig je automatisch je knieën en heupen en wordt je rug wat boller. Op deze manier ‘hang’ je als het ware wat onderuitgezakt (en uiterst ontspannen) op de pot en kun je je drol in alle rust laten gaan.

2. Poepdonatie

Na sperma, bloed en organen we ook poep doneren bij de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB), ofwel de poepbank. Poeptransplantaties zijn bedoeld voor mensen met bepaalde darmaandoeningen zoals Clostridium Difficile. Een hardnekkige darminfectie die kan ontstaan na behandeling met antibiotica. Wanneer patiënten tijdens zo’n ingreep de verdunde ontlasting van een gezonde donor krijgen, kunnen zij volledig herstellen. 

3. Praat poep met me

Uit onderzoek is gebleken dat 2 op de 5 Nederlanders problemen hebben met poepen*, denk aan obstipatie (verstopping) of ongewild verlies van ontlasting (ontlastingsincontinentie). Als je er liever niet over praat heeft dat tot gevolg dat velen er te lang mee doorlopen. Gelukkig is er veel aan te doen en kan je met de juiste hulp de controle over je darmen terugkrijgen.
praatpoepmetme.nl

4. Verstopping

Iedereen heeft zijn eigen ontlastingspatroon. Sommige mensen gaan drie keer per dag naar het toilet, anderen om de dag. Dat is allemaal normaal. We spreken van verstopping wanneer het poepen moeilijk gaat en iemand minder dan drie keer per week naar het toilet gaat. Oorzaken van verstopping: ongezonde voeding met te weinig vezels, te weinig drinken, te weinig beweging, overgewicht, onregelmatig leven, psychische klachten zoals stress en het gebruik van sommige medicijnen. 

5. De zeven signalen test

Het is belangrijk om darmkanker vroeg op te sporen. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe meer kans er is op volledige genezing. Maar ken jij de 7 signalen van darmkanker?
Doe de test

6. Niet persen

Heb je last van harde ontlasting? Persen is altijd een slecht idee. Door te persen kun je kleine wondjes maken in het weefsel van de sluitspier en krijg je uiteindelijk last van aambeien en verzakking.

7. Microbioom

In je darmen huizen biljoenen bacteriën, die samen met virussen, gisten en schimmels je microbioom vormen. Al die bacteriën hebben grote impact op jouw leven en hoe jij je voelt. Het microbioom helpt bijvoorbeeld mee om je darmwand gezond te houden. Ook traint het je afweersysteem. Dat zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt en sneller beter bentZe verteren suikers en halen voedingsstoffen uit je eten, om daar energie uit te halen. Ook houden ze je darmwand in conditie en helpen bij een soepele stoelgang.

De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief.