BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
5 verrukkelijke recepten met bananenschil

5 verrukkelijke recepten met bananenschil

Dag van de bananen - 20 april

Wie ooit een bananenschil heeft geproefd, weet: bah, bitter en hard. Hup in de afvalbak ermee. Ho, stop, zonde. Wat veel mensen niet weten is dat ook de schil van Nederlands populairste tropische vrucht heel smaakvol is. Het gele jasje van de banaan is bovendien supergezond en bevat meer vitamine en mineralen dan de vrucht zelf. Hoogste tijd om de bananenschil een kans te geven.

Door de bananenschil te marineren en vervolgens te bakken verminder je de bitterheid. Kook het liefst. Allereerst moet je de schil goed wassen, want bananen worden vaak bespoten met pesticiden. Beter is om te koken met biologische bananen.

Wist je dat de schil van een banaan meer gezonde vezels en voedingsstoffen zoals vitamines B6 en B12, kalium, magnesium, vezels en eiwitten bevat dan de vrucht zelf.

Bananenschil in de hoofdrol – 5 verrukkelijke recepten.

Vegan bacon van bananenschil

Marineer daarvoor de gewassen bananenschil in een soja-saus, honing, knoflook en paprika poeder. Frituur de schil – zoals ze vaak en in Aziatische landen doen, en smullen maar. Naar het recept

Bananenthee

Snijd beide uiteinden van de bananenschil en doe de schil in een pan. Voeg water toe, totdat de schil volledig onder water staat en kook ‘m tien minuten. Voilá, bananenthee. Je drinkt ‘m zo of met (haver)melk en/of suiker. 

Bananenschilsmoothie

Verwijder de uiteinden van een banaan, maar laat de schil zitten. Doe de gewassen banaan mét schil en al in de blender en voeg toe wat je lekker vindt, zoals kokosmelk, appel of mango en spinazie.

Bananenschilchutney

Kook de bananenschil in een pan met water tot de schil zacht is. Pureer de schil in een blender met komijnzaad (1/2 tl), gember (stuk van ong. 1 tot 2 cm), tamarinde (klein stukje), groene chilipeper (een halve) en water (1 el) en een snufje zout. Lekker met rijst. 

7 redenen waarom het eten van een banaan gezond is

Een banaan bevat meerdere vitamines en mineralen, namelijk: vitamine A, B en C, kalium, magnesium, calcium, mangaan en koper. Door het eten van een banaan krijg je al een deel van aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamines en mineralen binnen.

1 Goed voor het hart
Bananen zijn rijk aan kalium, een belangrijk mineraal om je bloeddruk te reguleren. Het zorgt er namelijk voor dat je bloeddruk omlaaggaat. Daardoor kunnen ze het risico op hart- en vaatziektes verminderen. Ook bevatten ze magnesium. Een tekort aan magnesium kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziektes.
2. Rijk aan antioxidanten
Antioxidanten zorgen ervoor dat onze weefsels en het DNA in cellen worden beschermd tegen vrije radicalen. 
3. Gunstig voor de bloedsuikerspiegel
De vezels in bananen helpen mee om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.
4. Goed voor de ogen
De vitamine A in bananen is gunstig voor het behoud van een goed gezichtsvermogen.
5. Versterkt de botten
Bananen bevatten magnesium die bijdragen aan sterke, gezonde botten.
6. Beschermt de cellen
De antioxidanten in bananen zijn behulpzaam als het gaat om gezonde cellen.
7. Verbetert de geestelijke gezondheid
Bananen zijn rijk aan het aminozuur, dat door het lichaam omgezet wordt in serotonine, een feel goodneurotransmitter die je stemming verbetert, je eetlust onderdrukt en zelfs pijnprikkels kan helpen verzachten.

Banana facts

  • Wereldwijd worden jaarlijks meer dan 100 miljard bananen gegeten
  • In Nederland eten we per persoon gemiddeld 20 gram banaan per dag. Dit komt neer op ongeveer 73 bananen per jaar.
  • India is met 23% van de totale productie de grootste producent van bananen ter wereld.

De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief.