Podcasts
Hanneke's favorieten
In haar column in Zin 6 tipt Hanneke Groenteman haar favoriete podcasts. Ontdekken? Neem een kijkje in haar ‘schatkamer’ en ontdek haar favoriete podcasts van het moment. Klik op de links, luister en geniet.
1. Podcasts van Gijs
Alle podcasts van mijn zoon Gijs vind ik zonder uitzondering heel goed. En geloof me, ik ben een superkritische moeder – maar wel een moeder… Ik geniet van de dagelijkse podcast met zijn vriend Marcel van Roosmalen, Weer een dag, waarvoor ze in twintig minuten de actualiteit van de dag en van hun leven bespreken. Heel erg geestig en leerzaam. Dan Teun en Gijs vertellen alles: twee welbespraakte intelligente hartsvrienden, ook over de dingen van de dag en over alles wat ze boeit en bezighoudt. Wekelijks. Dan De kamer van Klok: een wekelijks gesprek over politieke actualiteit met de hoofdredacteur (Klok) en journalisten van de Volkskrant. Met Groenteman in de kast: wekelijkse interviews van een uur met willekeurige gasten uit de wereld van kunst en cultuur. Genoeg moederpraat.
Er zijn ook anderstalige mooie podcasts (ik beluister Amerikaanse) maar ik doe nu een greep uit mijn eigen Nederlandstalige bibliotheek.
2. Podcasts over politiek
Ik beluister: De Stemming van Vullings en Van der Wulp * De Podcast: Maarten van Rossem * Boekestijn en De Wijk * Elke Dag (de Volkskrant) * De Dag (NTR) * Haagse Zaken (NRC) * Stuurloos (de Volkskrant)
3. Documentaire-podcasts
Documentaire-podcasts worden vaak onder de vlag van een krant of omroep gemaakt en zijn dus ruim gefinancierd en prachtig gemaakt. Een greep: De Brand in het Landhuis (over gestolen werken) * De Laatste Dans (op zoek naar Uwe, een spoorloos verdwenen stamgast van een Roermonds café) * De zoektocht naar de gestolen schilderijen van Jopie Huisman * Bob (over de 84-jarige Elisa die verliefd is: op Bob) * In de ban van Rian (hoe miljonair Gerard Sanderink in de ban van Rian van Rijbroek raakte) * De plantage van onze voorouders (Maartje Duin onderzoekt sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis)
4. Vooral ook deze podcasts
Ik luister óók naar: Marc-Marie & Aaf Vinden Iets * De Saarpodcast * Etenstijd (Teun van de Keuken en Yvette van Boven over hun lievelingskost) * De mediameiden (achter de schermen van de showbizzindustrie) * Over geld praat je niet (Aaf Brandt Corstius en Vincent Kouters dus wél) * Monkey Talk (over inspirerende mensen) * Napleiten (over rechtszaken) * Wie slaapt die praat (misdaad) * Alle geschiedenis ooit * Maestro (muziek)* Branie (over Ajax)…
5. Van Cruijff tot Het Rijks
Ik kan best doorgaan met privé-opsommingen maar eigenlijk is dat zinloos. Ik zou het vooral zo leuk vinden als ik iemand van jullie enthousiast heb kunnen maken voor deze snoepwinkel, zeker als je een luisterveelvraat bent. Als je de ene dag naar Halina Reijn en Carice van Houten wilt luisteren over hun wel en wee, en de andere de leuke interviews van Theo Maasen of Marcel Musters wilt horen. Of in het Rijksmuseum langs de Vermeers wilt lopen terwijl je geen kaartje hebt. Of heb je zin in een lekker misdaadverhaal, of de biografie van John Lennon of Johan Cruijff? Het kan allemaal. En het kost niks of bijna niks. Dat is de droom van elk nieuwsgierig mens met goede oren. Voor wie de radio eigenlijk niet genoeg meer biedt. En trouwens: je hoeft niet te kiezen, het is er állemaal. Voor altijd.
Veel luisterplezier!
Zin tipt!
Podcast: Door de ogen van de Koning
Het is precies 10 jaar geleden dat Koning Willem-Alexander werd ingehuldigd. Van Prins van Oranje werd hij op 30 april 2013 Koning. Hoe beleefde hij de periode van toen tot nu? Vanuit zijn werkkamer in Paleis Huis ten Bosch wordt, samen met Edwin Evers, in 10 afleveringen teruggeblikt op het afgelopen decennium als staatshoofd.
Thrillerpodcast: De vrouw met duizend gezichten
De Nederlandse onderzoeksjournalist Tim Smeets de Ruyter is verdwenen. Tim reisde naar de voormalige Sovjetstaat Kazichië om contact te leggen met een mysterieuze rebellenleider die uit het niets de aanval op de hoofdstad heeft geopend. Niemand weet wie het is, maar hij staat bekend als ‘de Man met Duizend Gezichten’. Na Tims vertrek richting de Kaukasus heeft niemand meer van hem gehoord. De autoriteiten hebben een grootscheepse zoektocht in gang gezet, maar alleen de koffer en het paspoort van de journalist zijn teruggevonden in een Kazichisch oerbos. Wat is er met hem gebeurd? Is het hem gelukt om de Man met Duizend Gezichten te vinden? Een jonge Nederlandse hacker gaat op onderzoek uit. Maar mag de waarheid wel boven water komen?
Komedie podcast: Ervaring voor beginners
Ervaring voor Beginners is een podcast-serie waarin Theo Maassen (Oegstgeest, 1966) exact 60 minuten praat met makers over de kunst van het maken.
De Man en de Maan
Onderzoek op Nederlandse universiteiten wordt grotendeels gedaan door buitenlandse wetenschappers. Tegelijkertijd waarschuwen de inlichtingendiensten voor kennisspionage. Maar hoe bescherm je kennis op een plek die juist bedoeld is om kennis te delen? En doen we dat op de juiste manier? Wetenschapsjournalist Saar Slegers, maker van de podcast De Man en de Maan, gaat in de vijfdelige podcastserie Vriend of Vijand op onderzoek uit. Ze ziet hoe universiteiten, veiligheidsdiensten en beleidsmakers worstelen en stuit op ethische dilemma’s.
Luister naar de trailer
De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief