Hanneke luistert podcasts, heel veel podcasts
Hanneke luistert podcasts, heel veel podcasts
Als ik dit stuk schrijf, luister ik tegelijk naar de podcast Gonzo. Kan eigenlijk niet, want beide activiteiten eisen mijn aandacht op. Als ik straks wandel, in de auto zit of moet strijken, luister ik wel verder. Gonzo uit. Het is een (voor mij) nieuwe podcast waarin twee journalisten, Merel Westrik en Frans Lomans, een andere journalist(e) ondervragen over Het Verhaal van Zijn/Haar Leven. Spannende, ontroerende, hilarische verhalen. Heerlijk om naar te luisteren. Gonzo is een druppel in de oceaan aan podcasts: één snoepje uit de snoepwinkel voor luistergekken zoals ik.
Wat zeg je? Je weet eigenlijk niet wat een podcast is? Je hoort er veel over maar hebt geen idee hoe je er naar zou moeten luisteren? Je houdt het gewoon bij de radio want die staat wel altijd aan bij je? Oké, je hebt wel een mobiele telefoon en een computer maar verder ben je niet zo van die moderne dingen? Blijf dan even bij me, dan praat ik je bij.
Megaradio
Een podcast is eigenlijk een soort ‘megaradio’. Ooit ontwikkeld voor de iPod; het woord is een samenvoeging van iPod en Broadcast (zenden): podcast dus. De meeste podcasts – er zijn er vele duizenden inmiddels – kun je gratis beluisteren. Op je telefoon, je laptop, je computer. Er zijn ook podcasts die je voor een paar euro per maand kunt binnenhalen. Zelf kwam ik ermee in aanraking toen mijn zoon Gijs het medium ontdekte. Hij is bewonderaar van de (overleden) componist Harry Bannink (van Ja zuster, nee zuster, weet je wel?) en wilde mensen interviewen die met Bannink te maken hadden gehad.
Hij wilde samen met hen luisteren naar de schat aan liedjes (4000 ofzo) die hij had gecomponeerd. Hij maakte – op eigen kosten – met zijn bandrecordertje 36 interviews met onder anderen Hans Dorrestein, Joost Prinsen, Loes Luca, de zoon van Annie Schmidt, Elsje de Wijn en vele anderen. Het werd een legendarische reeks die voor Gijs (en voor mij) het medium podcast ontsloot. Prachtig! Gratis en wanneer jij wilt te beluisteren. Want dat is ook het mooie van de podcast: je kunt er eeuwig en altijd naar luisteren, ze blijven rondzingen in het digitale heelal.
Voor ieder wat wils
Het andere mooie: iedereen met een recordertje en een idee kan ze maken. Dat is het verschil met die goeie ouwe radio: er zijn geen managers en eindredacteuren en luistercijfers: wie wil (en doorzettingsvermogen heeft) kan ze maken. Ben je geïnteresseerd in geschiedenis, misdaad, kunst, het feminisme, sport, politiek, humor, documentaires, lekker kletsen… Alles kan. Overal zijn luisteraars voor en als die er niet blijken te zijn, hou je er gewoon weer mee op.
Ikzelf ben een geboren luisteraar en een veelvraat. Geen maker, al mag ik elke week in een populaire podcast van mijn zoon tien minuten aan de telefoon met Gijs en zijn hartsvriend Teun even meekletsen over van alles. Hallo jongens heet die rubriek en ik krijg er meer reacties op dan ik ooit kreeg op iets wat ik in de reguliere oude media heb gedaan of doe. Krijg je al zin om ook eens in de wondere wereld van de podcast te duiken? Als de liefde je te pakken krijgt – zoals dat met mij gebeurde – zal het je tijd kosten, maar het zal je leven verrijken. Dat weet ik zeker.
Luister en verwonder
Ben je nieuwsgierig naar Hanneke’s favoriete podcasts uit Zin 6? Je ontdekt ze hier, vanzelfsprekend met een doorlink. Plus nog een paar podcasts tips van de Zin redactie. Veel luisterplezier.
De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief.