BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Wies Verbeek over healthy aging

Wies Verbeek over healthy aging

Kleine avonturen houden ons scherp

Als er iets is wat je lijf en geest jong houdt, ontdekte healthy aging journalist Wies Verbeek (1964), dan is het wel je leven spannend houden. En dan hebben we het niet over de Mount Everest beklimmen of een middag bungeejumpen, maar over dingen anders doen dan je gewend bent. ‘Wie lang fit wil blijven, zoekt het kleine avontuur op.’

Uitgaan tot diep in de nacht, slapen op zo’n dun kampeermatje, naar drukke festivals, veel verhuizen, alle feesten en borrels aflopen, het heen en weer rijden met de kinderen naar speelafspraakjes, van baan wisselen: ik ben blij dat ik dat allemaal niet meer hoef. Ouder worden heeft zo z’n voordelen. Waar ik vroeger meerdere dagen per week ’s avonds een afspraak had, vind ik nu één keer door de week meer dan genoeg. Ik vind het heerlijk om thuis te zijn en op tijd naar bed te gaan. Ja, noem het bejaard maar ik doe het er heel goed op. Net als op de gewoontes en rituelen die ik in loop der jaren heb ontwikkeld. Ik sta elke dag op hetzelfde tijdstip op, doe dezelfde oefeningen, eet hetzelfde ontbijt en werk elke dag aan dezelfde keukentafel. Misschien herken je je hierin en denk je: wat is er mis mee? Nou, best veel.

Weg van de minste weerstand

We hebben een aangeboren verlangen om onszelf en de wereld te ontdekken, om te leren, om nieuwsgierig te zijn, om onszelf uit te dagen, maar ergens in ons leven stoppen we met verkennen. We raken een beetje de drive kwijt en nemen de weg van de minste weerstand. Juist dat routinematige leven zonder uitdagingen maakt dat we sneller achteruitgaan, sneller oud worden. Want de hersenen worden nauwelijks nog geprikkeld. Het geniepige van die gewoontes en rituelen is dat ze erin sluipen zonder dat je het in de gaten hebt. We doen zoveel dingen op de automatische piloot.

Uit je comfortzone

Nu hoeft het allemaal niet meer zo uitdagend te zijn als vroeger, maar andere dingen doen dan je gewend bent, uit je comfortzone stappen, kleine avonturen aangaan, zijn ongelooflijk belangrijk om lang gezond te blijven. Of je nu een ander ontbijt neemt of een nieuwe taal leert, alles waar je brein moeite voor moet doen, is van betekenis. We moeten weg van die ingesleten neurale paden. Het is zoals de bekende neuropsycholoog Erik Scherder altijd verkondigt: “Door iets anders te doen – al is het maar een andere route kiezen dan je normaal gesproken doet – worden nieuwe verbindingen gemaakt waardoor de algehele conditie van het brein verbetert. Hierdoor kunnen cognitieve vaardigheden zoals leren en onthouden verbeteren.”

Kleine avonturen

Veranderingen en kleine avonturen houden niet alleen de geest actief, maar geven ook nieuwe energie en meer voldoening. Ik herken het bij mezelf. Af en toe gaan mijn vriend en ik spontaan naar een theatervoorstelling ’s avonds. Ik moet dan altijd even schakelen want eigenlijk wilde ik thuis nog even de was doen of iets dergelijks en vroeg naar bed, maar elke keer als ik ga, denk ik: dit is toch veel beter dan weer een avond thuis op de bank. Zelfs als de voorstelling niet leuk was, brengt het me iets. Ik heb verhalen, het zet me aan het denken. Soms moeten we gewoon iets doorbreken. Als gewoontedier heb ik moeite om af te wijken van mijn dagelijkse rituelen. Alleen al op een andere plek dan aan de keukentafel….

Meer lezen?

Nieuwsgierig naar de rest van Wies’ verhaal? Je leest het in Zin 06 2023. Nu in de winkel. Of bestel ‘em hier online.

De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief.