Silence your tinnitus
Over de kunst van het negeren
Audioloog Karen Stalpaert (1989) is gespecialiseerd in de revalidatie ze tinnitus. Ze schreef het boek OngestOORd en ontwikkelde de online training Silence Your Tinnitus, om zoveel mogelijk mensen met oorsuizen te helpen. Een gesprek en de kans om haar boek te winnen.
Een hoge pieptoon, een lage brom, een rinkelende bel of zelfs het geluid van een drilboor in je hoofd. Tinnitus of oorsuizen kan verschillende vormen aannemen. Sommigen horen het voortdurend, bij anderen wisselt het in volume of aanwezigheid.“ Je hebt het waarschijnlijk zelf wel eens ervaren wanneer je na een concert of een druk feestje in je bed kruipt en plots een hoge pieptoon hoort. De trilhaartjes van je oren zijn dan overbelast geraakt en geven een fout signaal aan de hersenen. Je hoort dan een geluid dat er eigenlijk niet is.”
Eens tinnitus, altijd tinnitus?
Karen: “Dat hoeft niet. Heb je geluk word je de volgende ochtend of de dag erna in stilte wakker. Is de piep of brom na 24 uur niet verdwenen, schakel dan zo snel als mogelijk de huisarts in voor een doorverwijzing naar de KNO-arts. Wat veel mensen niet weten, is dat tinnitus in de eerste 72 uur tot een week na het ontstaan, vaak is terug te draaien met behulp van hyperbare zuurstoftherapie of medicatie.”
Welke impact heeft oorsuizen?
Karen: “Het psychologische aspect wordt vaak onderschat. Ruim 20 procent van de patiënten ervaren een grote, negatieve invloed op hun leven door tinnitus. Ze zijn snel geïrriteerd, hebben last van concentratiemoeilijkheden, vermoeidheid, depressie en angstgevoelens. Therapieën voorkomend uit de neurowetenschappen – lossen het probleem niet op, maar maakt het wel weer leefbaar. Vergelijk het met mensen die vlak naast een spoorweg wonen: de eerste paar weken horen ze het lawaai en daarna niet meer. Hetzelfde effect bereiken we met de therapie.”
Waardoor ontstaat oorsuizen?
Karen: “Er zijn drie factoren die tinnitus kunnen uitlokken: overbelasting van het gehoor, fysieke en mentale overbelasting. Er zijn meer dan 200 gekende oorzaken. Ontstaat oorsuizen door geluidsoverlast, heel kort heel veel geluid, bijvoorbeeld vuurwerk of een bom, of lang iets te luid (concert), dan gaan de haarcellen kapot. Tinnitus kan echter ook tijdelijk zijn, bijvoorbeeld door een oor- of kaakontsteking. Heb je last van acute tinnitus, raadpleeg dan een KNO-arts.”
50-plus en tinnitus
Karen: “Met het klimmen der jaren gaat het gehoor langzaam achteruit en neemt de kans op gehoorschade toe. Gemiddeld heeft 15 procent van de bevolking last van tinnitus. Kijken we naar mensen met de pensioengerechtigde leeftijd is het percentage verdubbeld. Mensen met burn-out klachten, nek- en schouder spanning en zij die kaakklemmen lopen meer risico om gehoorschade op te lopen, dan minder gestreste personen in dezelfde situatie.”
Lees ook alles over onze mond in het Zin Monddossier
Hoe voorkomen we tinnitus?
Karen: “Gehoorbescherming is zeker aan te raden voor plekken waar je langdurig wordt blootgesteld aan hard geluid, maar over bescherming werkt averechts. Omdat je dan teveel in je hoofd gaat zitten en je oren op den duur niets meer gewend zijn. Wanneer je op normale gespreksafstand zit van iemand en je kunt elkaar goed horen, is er niets aan de hand. Maar kan je elkaar niet meer verstaan en moet je in elkaars oor schreeuwen, is het tijd voor oordoppen.” audiks.be
Interview: Petra Schouten
Win met Zin
Online audioloog Karen schreef het boek OngestOORd. Wij mogen 3 exemplaren verloten. Kans maken? Vul het winformulier hieronder in en wie weet. Meedoen kan tot 12 juli.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer lezen?
Dit interview is onderdeel van het oordossier uit Zin 7. Meer lezen? Bestel ‘em hier online.
De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief