Nek- en schouderklachten
5 tips om de boel weer los te krijgen
Hoe ouder je wordt, des te meer kans je last krijgt van nek- en schouderklachten. Mensen tussen 50 en 60 jaar oud hebben hier het vaakst last van. Vervelend, want naast pijn word je behoorlijk beperkt in het dagelijks leven. Vijf tips en therapieën die helpen de boel weer los te krijgen.
1. Blijf je schouders gebruiken!
Bij één op de drie mensen verdwijnen de klachten binnen zes weken, vooral als ze het gevolg zijn van ongebruikelijke bewegingen. Voor het herstel is het belangrijk dat de schouder wordt gebruikt, al doet dat pijn. Als de klachten niet verdwijnen, kan dat komen door houding, overbelasting of spanningen. Ook kan het een gevolg zijn van een afwijking aan de wervelkolom of van een (chronische) aandoening. Ga in dat geval naar de huisarts.
2. Shiatsu massage
Patiënten lopen er vaak mee door. Gevolg kan een frozen shoulder zijn; een stijve schouder met beperkte beweeglijkheid en ontstekingsreacties. De Japanse techniek Do-in is een methode gebaseerd op de ademhaling en heeft effect op het spierstelsel en meridiaan stelsel. Met deze technieken worden de nek en schouders losgemaakt. De shiatsu-massages zijn op het hele lichaam gericht. Het gaat om de doorbloeding van de spieren, de doorstroming van energiebanen en het reguleren van het zenuwstelsel. Er is een aantal behandelingen nodig maar uiteindelijk stimuleert de drukpuntmassage het zelf genezend vermogen van het lichaam.”
3. Manuele therapie
Een manueel therapeut bekijkt de wervelkolom, de nekfunctie, borstkas, lage rug, halswervelfunctie en de stand van de heupen. De nek is de overgang naar de borstwervelkolom. Daar zitten veel verbindingen en de kans is daardoor na je vijftigste groter dat dit stijf wordt. Als de schoudergordel vastzit, heeft dat effect op andere gewrichten. Daarom gaan schouderklachten vaak gepaard met klachten in de lage rug. Als er sprake is van een beweeglijkheidsstoornis, dan is het van belang om te bewegen. Is het lichaamsdeel al overbelast, dan wordt het bevorderen van de beweeglijkheid over een langer traject uitgesmeerd. Met manuele therapie, oefeningen of sporten.
4. Triggerpoint massage
Triggerpoints zijn spierknopen. Een spier die in orde is, is soepel. Een spierknoop is een verharde plek in een spier en heeft de grootte van een erwt of boon. Als je erop drukt, doet het zeer. Maar een spierknoop kan ook uit zichzelf actief zijn en pijn geven die kan uitstralen naar een andere plek. Triggerpoints ontstaan vaak door een kort durende, heftige belasting (ongeluk) of langdurige overbelasting zoals stress of een slechte zithouding. In elke spier kunnen knopen zitten, maar bij schouder- en nekklachten zoek ik naar specifieke spierknopen. Zitten ze in de nek, dan kunnen ze pijn uitstralen naar de schouders – en andersom. Een vastzittende schouder kan ook hoofdpijn veroorzaken. Oefeningen doen heeft meestal weinig effect, gerichte massage wel.
5. Oefentherapie Cesar
Een praktische en brede aanpak is typerend voor oefentherapie. Allereerst wordt naar de lichaamshouding gekeken. Wordt de klacht veroorzaakt door spieren of door de wervelkolom? Elke 50plusser ervaart normale slijtage van het lichaam, maar hoe iemand zijn lichaam gebruikt, bepaalt mede of er klachten zijn. Hoe draag je je tas? Steek je je nek continu uit? Als je nagaat dat je hoofd zo’n vijf kilo weegt, kun je begrijpen dat de stand van het hoofd grote invloed heeft op de spanning in de nekspieren. Dat merk je als je veel met een tablet op schoot zit of lang achter een te laag geplaatste laptop en je je hoofd dus voorover buigt. Figuurlijk veel op je nek hebben, gaat weer gepaard met een hoge ademhaling en opgetrokken schouders. Bewustwording is de essentie bij Cesar oefentherapie. Het uiteindelijke doel is zelfredzaamheid.
De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief