Fietsen langs de schelde
Vier kastelen route
Wij feliciteren Rick de Leeuw en Maartje Elants met het winnen van de persprijs Toerisme Vlaanderen & Brussel met hun prachtige publicatie ‘Fietsen langs een zonovergoten Schelde’ in Zin Magazine 11 2023. Voor wie het verhaal nog eens volledig wil lezen, delen we hieronder de PDF.
De Schelde is voor Vlaanderen wat de Rijn en de Maas zijn voor Nederland. Zonder de Rijn geen Maasvlakte, zonder de Schelde geen Antwerpen. Economisch en strategisch is de Schelde van uitzonderlijk belang. Rick de Leeuw en Maartje Elants maken een tweedaagse fietstocht langs vier kastelen aan de boorden van de Schelde. En meren aan bij graaf John II de Marnix de Sainte Aldegonde, die op zijn 28ste een kasteel erfde.
Met een warme bries in de rug beginnen we onze tocht vanuit Dendermonde, waar rivier de Dender uitmondt in de Schelde en waar we een fraaie kamer hebben geboekt bij een B&B. We fietsen in westelijke rich ting naar Laarne, niet ver van Gent, met een picknickmand op de bagagedrager. We hadden goede dingen gehoord over het restaurant van het kasteel van Laarne, maar uitgerekend deze week is het wegens vakantie gesloten. Ons plan is nu om eerst te picknicken met een mooi uitzicht op het kasteel en het daarna te bezoeken. De grote kasteel tuin biedt een schitterend decor en net als we ons afvragen waarom niet meer mensen op dit idee zijn gekomen, zien we het bord waarop de reden te lezen staat: verboden te picknicken. Als we de perfecte staat van het gazon en de onberispelijk geschoren hagen bekijken, begrijpen we ook waarom.
Flikflooien
Na een fijne picknick aan de Schelde melden we ons een uur later dan gepland bij de ontvangstbalie, waar een gids ons al staat op te wachten. Marie-Jeanne is geboren in Laarne
en heeft na haar pensionering haar interesse voor geschiedenis vrij baan gegeven. In de zaal boven de kapel vertelt ze levendig over de gruwelen gedurende de heksenprocessen, waarbij vier argeloze dorpelingen werden geketend en letterlijk het vuur aan de schenen werd gelegd om ze tot een bekentenis te dwingen.
De giftige cocktail van vrouwenhaat, leugens en jaloezie die vierhonderd jaar geleden Laarne in zijn greep had, heeft nu geleid tot een eerherstel in de vorm van een kleine plaquette aan de muur. Zo venijnig als de vroege 17de eeuw was, zo vrolijk ging het er in de eeuw daarvoor aan toe. Een metershoog wandkleed in de grote zaal bewijst dat met een feestelijk tafereeltje. Terwijl de knecht rechts nieuw hout voor de haard komt brengen, zijn de koppeltjes links al flink aan het flik- flooien. De gastheer kijkt zijn eega veelbetekenend aan en het duurt waarschijnlijk niet lang meer voor ook zij zich vol overgave gaan mengen in dit liefdevolle gezelschapsspel. De schalkse glimlach van de nijvere naaistertjes rechts op de voorgrond is veelbetekenend.
Enthousiasme
Kasteelbezoek maakt dorstig, vinden we, dus hebben we wel een drankje verdiend voor we terug naar Dendermonde fietsen. Ooit heb ik in Laarne een geweldige avond beleefd in De Wastobbe maar op zoek naar nieuwe adressen besluiten we iets te drinken bij het tegenovergelegen café ’t Gemaksken. Met open mond staan we op de drempel, het interieur is op z’n minst overweldigend te noemen. Waardin Conny vertelt ons dat ze het café zo’n tien jaar geleden over- genomen heeft. “Het was een ruïne,” lacht ze.
De vorige uitbaatster had het café maar liefst 76 jaar opengehouden, en al die tijd was er weinig veranderd. De sfeer van ’t Gemaksken ademt een gemoedelijkheid van lang vervlogen tijden en ook de prijzen van de drank- jes doen denken aan onze jeugd. “Veel van wat hier aan de muur en het plafond hangt, heb ik van klanten gekregen. Een verzameling bierviltjes, oude muziekbladen, beeldjes van Elvis Presley, ik reageerde altijd en overal enthousiast op.” Het resultaat van al dat enthousiasme is een café waar je nooit uitgekeken raakt. Nadat we met enkele stamgasten nader kennis hebben gemaakt en de motorfiets van een van hen hebben bewonderd, een BSA uit 1935 die na langdurig proberen ook daadwerke- lijk start, nemen we afscheid en vin- den na enig zoeken de Schelde terug.
Sexappeal
Fietsen langs de Schelde betekent ook dat je af en toe van oever wilt wisse- len. Bij gebrek aan een brug kan een veerpont dan soms uitkomst bieden. In Baasrode ligt de Maiandros II, genoemd naar de Griekse riviergod Meander, aangemeerd te wachten. De veerman is Koenraad, een stoere zeebonk van achter in de veertig, die al sinds zijn 15de jaar op het water werkt. “Mijn ouders waren schippers op de binnenvaart,” vertelt hij met een twinkel in zijn ogen. “Bij ons aan boord leer je meer dan op school,” zeiden ze, “en ze hadden gelijk.” Erts laden in Rotterdam, de Rijn op en de …
Verder lezen?
Lees het vervolg op Ricks verhaal over zijn Vier kastelen route fietstocht in Zin 11. Nu in de winkel. Of bestel em hier online.
TEKST: RICK DE LEEUW | BEELD: MAARTJE ELANTS