Als je ouders ouder worden
6 tips om voor je ouders (en jezelf) te zorgen.
Eenmaal de 50 gepasseerd, met je dat ook je ouders steeds ouder worden. En ouderdom komt met gebreken. Bij de ene wat meer dan bij de ander, maar toch is de kans groot dat er een moment komt dat je ouders jouw zorg nodig hebben. 6 tips om voor je ouders (en jezelf) te zorgen.
Veiligheid voorop
Een voorwaarde voor je ouders om thuis te kunnen blijven wonen, is dat ze veilig zijn. Om valpartijen te voorkomen kun je simpele aanpassingen doen: drempels verwijderen en antislipmatten neerleggen. Een ergotherapeut kan je adviseren. Denk ook aan goede verlichting, een telefoon plaatsen op een lage plek of een alarmsysteem (noodknop) plaatsen.
Ontlasten
Bedenk als de zorg voor je ouders toeneemt hoe je jezelf op andere vlakken kan ontlasten. Bespreek bijvoorbeeld met je werkgever wie kan inspringen als je een keer plotseling weg moet en hoe vaak dat mag voorkomen. Denk ook aan fysieke ontlasting, door geschikte hulpmiddelen te gebruiken als tilhulpmiddelen en zorgbedden.
Stel grenzen
De zorg voor je ouders valt zwaarder als die vooral met kritiek wordt ontvangen. Vraag door naar wat er achter dat gedrag ligt, meer begrip maakt het draaglijker. Benoem ook wat de kritiek met je doet en durf grenzen te stellen: geef aan dat je de komende week niet komt als je ouder nog iets negatiefs zegt.
Ken hun wensen
Probeer moeilijke gesprekken niet te vermijden. Vraag of je ouders gereanimeerd willen worden en wat hun wensen zijn rond hun levenseinde en na hun overlijden. Als je dit op tijd bespreekt, bespaar je jezelf later veel verdriet en ellende.
Motiveren
Maak je je zorgen over ongezond gedrag van je ouders? Denk dan eens aan motiverende gespreksvoering. Dat betekent op een rustige, niet veroordelende wijze vragen stellen die hen tot nadenken aanzetten in plaats van zeggen wat ze zouden moeten doen. Bijvoorbeeld: “Wat vind je van wat de dokter heeft gezegd?”
Dementie
Heb je een vermoeden van dementie, wacht er dan niet te lang mee om dit met je ouders te bespreken en de huisarts (samen) te benaderen. Dementie is (nog) niet te genezen, maar soms wel te vertragen of te stabiliseren. Daarnaast weet iemand door een diagnose, hoe naar die ook is, waar hij of zij aan toe is.
Nationale ouderen dag
Een eerbetoon aan alle Nederlanders op leeftijd. De Dag van de Ouderen staat in het teken van het belang van ouderen in onze samenleving. Een mooi moment om iets extra’s voor hen te doen. Want een beetje extra aandacht doet iedereen goed. Dus verras je ouders – of als je hen niet meer hebt een oudtante of oom of je bejaarde buurtjes op vrijdag 6 oktober. Met een taartje of een kaartje, van iets kleins tot iets groots.
Nationale Ouderen Dag