BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Groen doen

Groen doen

2x zalig en gezond

Dat gezond eten ook extreem lekker is, bewijst culinair journalist Janneke Vreugdenhil (1968) met haar nieuwste project. Samen met drs. Dorenda van Dijken, gespecialiseerd in vrouwengezondheid, stelde ze een boek samen over gezondheid en extra lekker eten tijdens en na de overgang. We delen 2 recepten. Gevalletje win-win!

AVOCADO WATERKERSSOEP – met komkommer

‘Superromig en toch licht, een beetje pittig en verfrissend tegelijk. Eet ’m warm óf koud.’

Lunchgerecht (4 personen) bereiding 20 min

Ingrediënten 1 el olijfolie ■ 1 sjalotje, gesnipperd ■ 1 kom­ kommer, geschild en in stukken ■ 500 à 600 ml water ■ 1 avocado ■ 75 g waterkers, grof gesneden ■ citroensap, naar smaak ■ zout en peper ■ 2 tl furikake*

Bereiding Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de sjalot glazig. Voeg de stukken komkommer en 500 ml water toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat zachtjes 10 minuten koken. Halveer de avo­ cado en schep het vruchtvlees eruit. Houd 1⁄4 avocado en een paar mooie blaadjes waterkers apart. Doe de rest van de avocado en waterkers in de pan, laat alles opnieuw aan de kook komen en nog 1 minuut koken. Pureer de soep glad. Voeg als je de soep dunner wilt nog wat extra water toe. Proef en maak hem op smaak met zout, peper en een drupje citroensap. Snijd de achtergehouden avocado in kleine blokjes.

Serveer de soep warm of koud, en garneer met de blokjes avocado, blaadjes waterkers en eventueel de furikake (of een alternatief).

Furikake is een droge, Japanse smaakmaker. Je kunt ook kiezen voor geroosterde zonnebloem- of pijnboompitten, of hennep- zaadjes

SPELTPASTA – met tuinbonen, ricotta en citroen

‘In plaats van met tuinbonen zou je dit snelle pastaatje ook heel goed kunnen maken met edamame: jonge sojaboontjes.’

Hoofdgerecht (4 personen) bereiding 20 minuten

Ingrediënten 350 g korte, volkoren spelt­ pasta (zoals penne of fusilli) ■ 400 g tuin­ bonen (vers of diepvries) ■ 300 g ricotta
■ rasp & sap van 1 schoongeboende (onbespoten) citroen ■ 4 el olijfolie ■ 80 g Parmezaanse kaas, geraspt ■ 2 el basili­ cum of munt, grof gesneden of gescheurd ■ 75 g spinazie

Bereiding Breng een pan met water aan de kook, voeg een snuf zout toe en kook de pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Kook de laatste 8 minuten de tuinbonen mee. (Als je diepvriesbonen gebruikt, kun je die óf eerst ontdooien, óf bevroren toevoegen, maar reken dan wel op een paar minuten extra kooktijd.)

Doe de ricotta in een kom en voeg de citroenrasp en de helft van het citroensap toe. Voeg ook de olijfolie, de helft van de Parmezaanse kaas, de basilicum of munt en zout en peper naar smaak toe en roer glad. Giet de pasta af en vang daarbij een half kopje van het kookvocht op. Stort de uitgelekte pasta terug in de pan en voeg het kookvocht, het ricottamengsel en de spinazie toe. Warm alles al omscheppend nog 30 seconden door. Proef en maak zo nodig op smaak met extra citroensap. Serveer de pasta met de rest van de Parmezaanse kaas apart in een kommetje.

Liever geen gluten? Kies dan vezelrijke glutenvrije pasta, bijvoorbeeld op basis van kikkererwten of volkorenrijst.

Liever geen zuivel? Vervang de ricotta door 200 gram haver fraîche of een andere plantaardige room. Vervang de Parmezaanse kaas door veganistische Parmezaan (let op: haver fraîche bevat gluten).

Over het de auteurs

In Eten als medicijn: Overgang legt gynae­ coloog drs. Dorenda van Dijken uit wat je zelf kunt doen om gezond ouder te worden en welke rol voeding hierbij speelt – ook als je last hebt van overgangsklachten. Met de 75 recepten van Janneke Vreugdenhil kun je elke dag, de hele dag door, lekker eten. Want wie gezond wil leven, hoeft zeker niet in te leveren op smaak! In de serie Eten als medicijn is ook het boek Hart verkrijgbaar. Eten als medicijn: Overgang (Carrera Culinair, € 27,50)

Nog meer verrukkelijk groen?

Deze en meer recepten vind je in Zin 10 2023. Bestel ‘em hier online.