Prikkel
Zijn we collectief overprikkeld?
Waarom kampen zoveel mensen met burn-outklachten? Hoe verwerken ons brein en lichaam eigenlijk prikkels? Wat kunnen wij hierover leren van neurodiverse mensen, met bijvoorbeeld autisme of ADHD? Je ontdekt het tijdens de zintuiglijke tentoonstelling Prikkel, vol kunstwerken, video- en lichtinstallaties en een interactief lab. Benieuwd, lees snel verder, want we mogen vrijkaarten verloten.
Onze samenleving staat onder druk. Steeds meer mensen voelen zich opgejaagd en worden geleefd door impulsen van buitenaf. We hebben nauwelijks nog tijd om even stil te staan, waardoor we verwijderd raken van onszelf en van elkaar. We beseffen allemaal dat overprikkeling een urgent hedendaags probleem is, in een maatschappij die toenemend wordt geplaagd door overspanning en burn-outklachten. Duidelijk is ook dat een dergelijke complexe maatschappelijke kwestie alleen over disciplines en domeinen heen en in een samenhang van perspectieven kan worden aangepakt. Deze waarneming leidde voor de initiatiefnemers van Prikkel tot de vraag: “Zijn we collectief overprikkeld en wat kunnen we over prikkelverwerking leren van neurodivergente mensen?”
Prikkel Tentoonstelling
De tentoonstelling vindt plaats in het voormalige klooster op Buitenplaats Doornburgh, net buiten Utrecht. Dit buitenverblijf aan de Vecht werd de 17e eeuw in gebruik genomen door gefortuneerde families, die in de zomermaanden de stad ontvluchtten, op zoek naar ontspanning. In 1957 werd het landgoed betrokken door een katholieke zusterorde, die op het terrein een imposant kloostercomplex liet bouwen in de stijl van De Bossche School. De architectuur van het klooster is uiterst sober, strak en oogt ook nu nog modern. Een ideale omgeving waarin de zusters zich konden focussen op introspectie en gebed. En misschien ook wel – vanwege het opvallende contrast – de ideale plek voor een tentoonstelling over sensorische prikkels.
Acht zintuigen
In de route die je als bezoeker aflegt komen alle zintuigen aan bod. De vijf zintuigen waar we mee bekend zijn: horen, zien, voelen, ruiken en proeven, maar ook de drie waarover we vaak minder weten, maar die juist heel bepalend zijn voor onze waarneming en de manier waarop we prikkels verwerken: de interne zintuigen. De kunstenaars en wetenschappers die in de tentoonstelling vertegenwoordigd zijn, delen dezelfde fascinatie voor het thema. Zij bieden een nieuw perspectief op prikkels, in al hun facetten.
Praktisch
De tentoonstelling wordt gemaakt door theatermaker Boukje Schweigman, performance- en beeldend kunstenaar Johannes Bellinkx, wetenschappelijk onderzoekers Anouk Keizer en Odile van Stuijvenberg, ontwerper Deanne Spek en beeldend kunstenaars Vinny Jones, Roos van Geffen, Molly Palmer, Silvana Hurtado Diandres, Shertise Solano en Margriet van Breevoort.
Praktisch
Wat? Tentoonstelling Prikkel
Wanneer? 6 oktober 2023 t/m 7 januari 2024, van woensdag t/m zondag van 10:00u tot 17:00u. Waar? In het voormalige klooster op Buitenplaats Doornburgh, net buiten Utrecht.
Meer info? Naar de website
Foto header: Roos van Geffen
Luistertips
Prikkelverwerking is een fenomeen waar veel mensen op dagelijkse basis mee te maken hebben. De manier waarop je brein en lichaam prikkels verwerken verschilt per persoon en zelfs per zintuig. In De Prikkelpodcast staan in 5 afleveringen de ervaringsdeskundigen of nauwbetrokkenen zelf centraal.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Alles over prikkels en het voorkomen van overprikkeling. In de prikkel podcast neemt Prikkelcoach Marjolein de Jong je mee in de wereld van prikkels. We leven in een wereld waar 24/7 prikkels op ons afgevuurd worden. Een hele uitdaging om tijdig te ontprikkelen.
Zin in?
Wij mogen 2×2 vrijkaarten weggeven voor Tentoonstelling Prikkel. Kans maken? Deel je gegevens via onderstaand winformulier en wie weet. Meedoen kan t/m woensdag 18 oktober.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."