WhatsApp fraude
Trap er niet in!
Je hebt vast weleens (via via) verhalen gehoord van mensen die zijn opgelicht via WhatsApp. Hoe werkt deze vorm van online fraude en hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?
Hoe werkt het?
Fraudeurs doen zich graag voor als een bekende. Dus een voor jou bekende – zoon, dochter, partner, vriend of vriendin – appt met een onbekend nummer en zegt: ‘Hé ik heb een nieuw nummer. Gebruik dit nummer voortaan en gooi het oude weg.’ Niet veel later ontvang je: ‘Ik zit met een probleempje. Ik moet echt vandaag geld overmaken naar die en die. En ik zit even omhoog. Kun jij het even voor- schieten?’ Natuurlijk doe je dat voor iemand die je goed kent. Maar: wie geld overmaakt, raakt het kwijt aan een oplichter.
Herken de oplichter
Om te voorkomen dat je wordt opge- licht, is het goed om de volgende zaken altijd in je achterhoofd te houden:
■ Maak nooit zomaar geld over.
■ Bel de bekende op het vertrouwde nummer dat je van hem/haar hebt.
■ Wacht tot je hem/haar écht hebt gesproken.
■ Blijkt dat je te maken hebt met een oplichter? Rapporteer het telefoon- nummer van de afzender in WhatsApp. Let op: heb je wel al geld overgemaakt, rapporteer het telefoonnummer dan pas nádat je aangifte hebt gedaan bij de politie.
Er toch ingetrapt?
Heb je toch geld overgemaakt? Doe dan altijd aangifte bij de politie (dit kan online) en neem contact op met je bank. En het belangrijkste: praat erover met anderen en schaam je niet. Het kan iedereen overkomen en door je verhaal te delen, maak je ook anderen bewust van hoe geraffineerd deze criminelen te werk gaan.
Meer weten?
Heb je een vraag of wil je meer weten over SeniorWeb? Bel naar 030 – 276 99 65 of ga naar Seniorweb.nl/zin
Ga voor meer informatie over deze óf andere fraudevormen naar SeniorWeb.nl/online-fraude
Nooit meer Zin missen?
Zin 12 met gasthoofdredacteur Isa Hoes ligt nu in de winkel. Of bestel ‘em hier online.
De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief