BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Sandra Bekkari

Sandra Bekkari

3 vragen aan...

De passie van voedingsdeskundige Sandra Bekkari (1973) spat ervan af. Elk jaar een kookboek schrijven, een kookprogramma presenteren en een zelfontwikkelde methode om gezond te leven: Sana. Journaliste Sabina Bles sprak met deze bevlogen Vlaamse.

1

Vertel! Wie is Sandra Bekkari?

“Een echte Vlaamse die opgroeide aan zee in Oostende. Ik woon er nog steeds in de buurt. Inmiddels werk ik al bijna dertig jaar in de boeiende wereld van voeding, gezondheid en bewegen. Vorig jaar trouwde ik eindelijk met Peter. Twee jaar op rij gooide corona roet in onze Italiaanse bruiloftsplan- nen. Uit een vorige relatie heb ik een dochter van 18 en via Peter kwamen daar nog eens twee prachtige, inmid- dels volwassen, pluskinderen bij. Heerlijk als ze allemaal thuis zijn en we samen aan tafel zitten. Tot ik moeder werd runde ik tien jaar lang een sport- en wellnesscenter in Oostende.

In mijn ‘Jane Fonda-pakje’ heb ik daar heel wat groepslessen gegeven. Voedingsadvies gaf ik toen ook al. Maar nadat de zaak was verkocht, ben ik me daar via allerlei opleidingen nog meer in gaan verdiepen. In 2008 kwam mijn eigen Sana-methode op de markt: een zeven- stappenplan dat je op weg helpt naar een gezond en energiek leven. Niet streng diëten, maar vooral je gedrag veranderen. Inmiddels is er in België een heel netwerk van coaches, voedingsdeskundigen en diëtisten die allemaal vanuit hun eigen praktijk volgens deze methode werken. En heel leuk: dit jaar start de eerste coach in Nederland. Die stap wilde ik zo graag maken. Steeds vaker krijg ik vanuit Nederland de vraag of er hier ook diëtisten volgens mijn methode werken. Door mijn kookprogramma op

24Kitchen en de kookboekenserie Nooit meer diëten raak ik ook bij jullie steeds bekender. Bovendien vind ik het superfijn om in Nederland te zijn. Jullie zijn supersociaal en spontaan. In West-Vlaanderen zijn we toch wat meer terughoudend. Zelf vind ik juist dat contact met mensen en dat sponta- ne zo leuk. Mensen denken daarom wel eens dat ik uit Limburg kom.”

‘Ik wil anderen motiveren goed voor zichzelf te zorgen’

2

Was jouw passie voor gezond eten er altijd al?

“Van huis uit is dat niet met de pap- lepel ingegoten. De passie voor sport was er eerder. In mijn tienerjaren was ik behoorlijk fanatiek bezig met atle- tiek. Ik trainde veel en vroeg veel van mijn lijf. Toch was gezond eten totaal geen issue. Na de training fietste ik regelmatig langs de bakker voor een koffiekoek. Hoewel ik veel last had van spijsverteringsproblemen werd er niet naar voeding gekeken. De dokter schreef medicatie voor, maar dat wilde ik niet. Het leek me niet de juiste oplossing. In die tijd ben ik veel gaan lezen over presteren en voeding, ben ik opleidingen gaan volgen en zo groeide mijn interesse. Inmiddels weet ik van mezelf dat ik glutensensitief ben en houd ik er rekening mee. Ik voel me nu zoveel fitter en gezonder dan toen. Met die levensstijl wil ik anderen motiveren om goed voor zich- zelf te zorgen.”

3

Wat doe je zelf om fit en gezond te blijven?

“Ik ben een gewoontedier en gezond eten en beweging voelt voor mij niet als een opgave. Thuis kook ik gezond, met de nadruk op plantaardig en veel groente. Als flexitariër kan ik prima zonder vlees, maar ik heb een gezin dat graag vlees eet. Zelf houd ik me al heel lang aan de 12-12 regel. Dat bete- kent dat ik twaalf uur lang niet eet. Een lichte vorm van vasten. Hierbij geef ik mijn lijf voldoende rust om te ontgiften en om de suikervoorraad uit mijn lever en spieren op te gebruiken zodat mijn lijf overschakelt op vet- verbranding. Daarnaast beweeg ik elke dag. De ene dag loop ik hard en de andere dag wandel ik en doe ik spierversterkende oefeningen. Want juist als je ouder wordt, verlies je snel spiermassa. Use it or lose it dus!”

Interview: Sabina Bles

Meer lezen?

Benieuwd naar het vervolg van het interview met Sandra Bekkari? Je leest het in Zin 11, via deze link te bestellen.

De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief