Mantelzorgdossier
Samen sta je sterk
Grote kans dat jij er ook een bent: mantelzorger. Een op de drie volwassen Nederlanders vervult die – vaak zware – rol voor een dierbare. Zorg je voor één iemand en kun je dat financieel dragen, dan is het allemaal misschien nog vol te houden. Dat wordt anders met twee of drie zorgbehoevenden die van jou afhankelijk zijn.
Nedderland vergrijst. Dat betekent dat we te maken hebben met een groeiende groep ouderen die extra zorg nodig heeft. Bovendien worden we gemiddeld steeds ouder en willen of moeten we steeds vaker op hoge leeftijd zelfstandig een huis- houden blijven voeren. De vraag naar mantelzorg neemt elk jaar toe. Het CBS berekende dat elke zorgvrager in Nederland anno nu zestien potentiële mantelzorgers tot zijn of haar beschikking heeft. Door de vergrijzing wordt dat aan- tal in 2040 teruggebracht tot vijf personen. Ook zal het verlenen van mantelzorg vaker door oudere mensen moeten worden gedaan, waardoor de druk op mantelzor- gers – en met name de zorg voor meerdere mensen tegelijkertijd – alleen maar toeneemt.
Kies wijzer
Wat zegt welke partij over mantelzorg in de verkiezingsprogramma’s? MantelzorgNL heeft Kieswijzer mantelzorg gemaakt. Check voor meer info: KiesWijzer Mantelzorg | MantelzorgNL
Petitie: Maak mantelzorgers belangrijker dan regels
Mantelzorgers die intensief zorgen voor een naaste zijn gemiddeld 4 uur per week bezig met regeltaken. Ze stuiten daarbij op onbegrip, ongeloof en onduidelijkheid. Om overbelasting en frustratie te voorkomen, helpt het als mantelzorgers zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan het invullen van formulieren, het doen van administratie en het uitzoeken van wat regelgeving inhoudt voor henzelf of hun naaste. Stop de #regelkolder.
Stop de regelkolder
Om de bureaucratie echt een halt toe te roepen start MantelzorgNL – in aanloop naar de Dag van de Mantelzorg op vrijdag 10 november – met de petitie: Maakt mantelzorgers belangrijker dan regels. Stop de #regelkolder. Alzheimer Nederland, Mantelzorgelijk, Patiëntenfederatie Nederland, Per Saldo en Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM, SOMNL) hebben zich al aangesloten bij dit initiatief. De petitie is te tekenen op dagvandemantelzorg.nl
Opsteker
Wanneer zorg wordt geïndiceerd door gemeente, zorgverzekeraar of CIZ, hebben mensen met een zorgindicatie de mogelijkheid om wekelijks een x-aantal uur zorg in te kopen bij zowel professionele zorgverleners als mantel- zorgers. Met dit persoonsgebonden bud- get (PGB) kunnen zij hun mantelzorger betalen voor bijvoorbeeld hulp bij het douchen of het verrichten van huis- houdelijke taken. In augustus 2023 bepaalde de Centrale Raad van Beroep (CRvB) – de hoogste rechter in sociale zekerheidszaken – dat het pgb-uurtarief voor huishoudelijke hulp en individuele begeleiding hoger moet zijn dan het minimumloon. Veel gemeenten hanteren het minimumloon of een uurtarief net daarboven. Gemeenten zullen het tarief dus moeten aanpassen. Goed nieuws voor onze mantelzorgers.
Luistertip
In de podcast-reeks En toen was ik mantelzorger praat EO-presentator Tom Herlaar elke aflevering met een mantelzorger. Dat levert uiteenlopende, indringende verhalen op, van zorgen voor iemand in de laatste levensfase tot mantelzorg in een gezin met kinderen.
Marcel Verreck (1960) is schrijver, cabaretier en mantelzorger van zijn meervoudig gehandicapte zoon Daniël (2007). Hij schreef er een boek over: De adem van mijn zoon.
“Als zzp’er ben ik baas over eigen tijd. Voor Daniel maakte ik andere keuzes. Met hart en ziel heb ik voor hem gezorgd. De eerste jaren samen met zijn moe der, daarna in coouderschap, tenslotte alleen. Tot het in de coronatijd fysiek steeds moeilijker werd. In 2021 verhuisde Daniël naar een woonzorgcentrum in de buurt.
Ik vond het moeilijk om hem los te laten maar ik had geen keus. Ik ben 62, Daniël is inmiddels een boom van een vent. Aan en uitkleden, verschonen: het is een tactisch spel. Mijn zoon heeft het niveau van een 1jarige. Zelfs nu we van elkaar zijn ‘gescheiden’, blijft onze band intens. Zijn kamer in Monster voelt als een extra kamer in mijn huis. Wekelijks ga ik langs, eens per week logeert Daniël thuis en op dagen dat we elkaar niet zien, bellen we met de beeldtelefoon. Zonder woorden, want mijn knappe kind praat niet.
Ik voel me vader in elke betekenis van het woord, ga mee naar de dokter, de tandarts, voer gesprekken met zijn behandelaars en met zijn leerkrachten. De zorg voor hem zie ik als een verrijking van mijn leven, zeker ook omdat ik een beroep heb waarin het vooral om mezelf draait. In mijn werk als schrijver is Daniël een inspira tiebron, een enorme rijkdom die ik aan mijn leven kan toevoegen. Natuurlijk is het soms zwaar, maar ik vind vooral dat ik heb geboft. Daniël is zo’n blije lieverd, hij leeft in het moment. Dat heb ik van hem geleerd.”
Tekst: Petra Schouten Media
Lees ook het Monddossier (Zin 4/5 2023), het Oordossier (Zin 7 2023) het Oogdossier (Zin 8/9 2023), het Menopauze dossier (Zin 10, 2023) en het Bottendossier (Zin 13 2023)
Meer lezen?
In het mantelzorgdossier in Zin 12 2023 delen we nog veel meer informatie, een interview met mantelzorger Edith en Esther Hendriks, bestuurder van Mantelzorg.nl. Bestel het nummer van gasthoofdredacteur Isa Hoes online via deze link!
De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief