HIV besmettingen in Nederland
De feiten en cijfers
Na een lange tijd van teruglopende cijfers lijkt hier een ongewenste verandering in te ontstaan, zo blijkt uit het jaarverslag van de Stichting HIV Monitoring. Waar komt deze verandering door? En belangrijker nog: hoe wordt dit een halt toegeroepen?
In het jaarverslag van de Stichting HIV Monitoring is bekend gemaakt dat de hoeveelheid HIV besmette inwoners van Nederland in 2022 met 3,5% is toegenomen. Het aantal nieuw geregistreerde HIV besmette Nederlanders is met maar liefst 20% gestegen. De hoeveelheid mensen die niet weten dat zij leven met HIV is gezakt, met de beschikbare behandelmethodes is dit een positieve ontwikkeling.
2022
- HIV besmet 31.310
- Nieuw geregistreerd 1.053
- Geschat aantal onwetend 1.400
2021
- HIV besmet 30.282
- Nieuw geregistreerd 872
- Geschat aantal onwetend 1.640
Wat is HIV precies?
Het humaan immunodeficiëntievirus is een virus dat ons afweersysteem aantast. Als je een hivinfectie hebt zal je aanvankelijk klachten krijgen die lijken op griep. Een ellendig gevoel, hoofdpijn, koorts en spierpijn zijn hierbij niet vreemd.
Na verloop van tijd verdwijnen de klachten en even later komt het weer terug, dit kan jaren zo doorgaan. Als een hivinfectie niet wordt behandeld, kan je aids krijgen. Dan is je afweersysteem zo verzwakt door de hivbesmetting dat je lichaam niet of nauwelijks nog bestand is tegen andere infecties.
Hoe raak je HIV besmet?
Uit cijfers is gebleken dat hiv vooral wordt overgedragen via onbeschermde seks. Het wordt dan ook een soa genoemd. Toch kan een hivbesmetting ook je lijf binnendringen via een open wondje op je huid, of via een bloedtransfusie of orgaantransplantatie. Zwangere vrouwen kunnen een hivbesmetting ook overdragen aan hun ongeboren baby tijdens een zwangerschap. Er zijn gelukkig behandelmethodes om deze besmettingen tegen te gaan.
Voorkomen en behandelen
Het voorkomen van een hivbesmetting is belangrijk. Het gebruiken van een condoom tijdens de seks is een voor de hand liggende maatregel, ook tijdens medische ingrepen worden alle nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Er zijn nog geen medicijnen ontwikkeld om een hivinfectie te kunnen genezen, wel zijn er diverse hiv remmende medicijnen die het virus kunnen onderdrukken. Deze remmen de vermeerdering van het hiv-virus. Als je hiermee behandeld wordt verklein je het risico op het ontwikkelen van aids. Je kan met deze medicatie geen hiv meer overdragen aan anderen. Ook zijn deze remmers beschikbaar voor mensen die geen hiv hebben, maar wel een hoog risico lopen om hiv te krijgen.
Medicinale cannabis
Als je hiv behandelt met een hivremmer, wordt doorgaans aangeraden dit met een combinatie van drie verschillende remmers tegelijk te doen. Dit is omdat het virus snel geneigd is om ongevoelig voor de remmer te worden, met een combinatie van medicijnen is dit minder waarschijnlijk. Omdat de medicatie vrij sterk is, treden er vaak vervelende bijwerkingen op zoals misselijkheid en braken.
Hiervoor kan medicinale cannabis worden voorgeschreven. Hoewel nog niet iedereen is overtuigd van de werking van medicinale cannabis, wordt het steeds vaker toegevoegd aan het behandelplan als de oorspronkelijke medicatie niet voldoende werkt. Je zorgverzekering zal dit ook dan ook vergoeden.
De missie van het NAP
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in 2017 al een Nationaal Actieplan soa, hiv en seksuele gezondheid in het leven geroepen. Recentelijk is dit NAP verlengd. Voor de nieuwe termijn, tot 2027, zijn de volgende drie pijlers benoemd:
- Zorg & Preventie
- Surveillance & monitoring
- Seksuele vorming & ontwikkeling.
De doelstellingen in dit plan zijn het aanpakken van de nieuwe hivbesmettingen, door dit terug te brengen naar 0. Ook streeft het NAP naar 100-100-100. Dit houdt in dat alle mensen met een hiv-status hiervan op de hoogte zijn, ze allemaal onder behandeling zijn en ze allemaal een ondetecteerbare virale lading hebben. Zo wordt deze tijdelijke stijging van de cijfers een halt toegeroepen en werkt het ministerie van VWS aan een gezonde toekomst voor allen.
Dit is een samenwerking met Independer.