Warmetruiendag
Dag kolen en gas, hallo energiebesparing! Zes tips om deze winter energie te besparen.
Jaaa… het Warmetruienseizoen is weer begonnen! Warmetruiendag staat naast jezelf lekker warm aankleden, vooral voor energiebesparing. Dankzij dit initiatief besparen we met z’n allen alleen al in Nederland een gigantische uitstoot van 6,3 miljoen kilo CO2. Maar meer is altijd beter, dus delen we voor iedereen die zich zorgen maakt over de klimaatcrisis vijf tips die deze winter helpen om energie te besparen.
Tip #1: Isoleren kun je leren
Voor een prettig leven is zo’n 20 gigajoule (GJ) per persoon nodig. Dit staat gelijk aan zo’n 5555 kWh of 632 m3 gas, en dit is het totaal voor warmte en koelte, mobiliteit en voedsel. In Europa verbruiken we nu zo’n 100 GJ per persoon per jaar, dus er is nog wat werk aan de winkel. Om naar die 20 te gaan, moeten we isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Tochtborstel op de brievenbus, gordijnen dicht en (drie)dubbel glas. Goed voor het milieu en je portemonnee.
Tip #2 Laagjes
Isoleren geldt niet alleen voor je huis, maar ook voor je lichaam. Trek verschillende soorten (liefst duurzame) wollen of gebreide kleding over elkaar aan. Open deur natuurlijk, maar kleed je warm en maak van Warmetruiendag een Warmetruienwinter. Zelf een warme trui breien kan natuurlijk ook. Hoe je dat doen, zie je in de video hieronder.
Tip #3: Benut je warmte
Gebruik warmte slim. Laat de ovendeur na gebruik geopend afkoelen, kook pasta of aardappelen zonder deksel op de pan en laat de stoom je huis verwarmen.
Tip #4: Van top tot teen
Koude voeten betekent gegarandeerd een kouder gevoel. Lang leve dikke sokken en sloffen.
Tip #5: Cocoonen
Het klinkt misschien cliché, maar kruip op koude dagen dicht tegen elkaar aan. Lichaamswarmte is namelijk de beste warmte die er is. Het is niet voor niets dat (huis)dieren voor het slapen dicht tegen elkaar aan kruipen.