BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Skip de voorjaarsdip

Skip de voorjaarsdip

7 tips voor meer energie

Zijn medische oorzaken uitgesloten, maar voel jij je de laatste tijd behoorlijk futloos. Misschien is een van de 7 verborgen oorzaken de reden van jouw vermoeidheid.

1. Eet je fit

Voeding is een bron van energie. Waarom sla je dan een maaltijd over? Het is belangrijk om genoeg bouwstenen en brandstof binnen te krijgen in de vorm van eiwitten en koolhydraten. Suikers, transvetten en snelle koolhydraten en bewerkte voedingsmiddelen zijn energievreters. Van een gevulde koek of een paar sneetjes wit brood krijg je enkel een kleine boost, waarna je energiepeil onmiddellijk inzakt.

Tip!
Kies volkorenproducten, peulvruchten, groenten, fruit, noten en vis. Wie dagelijks tenminste 250 gram groenten en 2 stuks fruit eet, krijgt bovendien genoeg vitamines en mineralen binnen en voelt zich snel een stuk fitter. Pas echter op voor granen. Deze complexe koolhydraten beïnvloeden insuline, het opslaghormoon dat ons zwaarder maakt. Hoe zwaarder we zijn, hoe hoger onze bloedsuikerspiegel wordt en groter de kans op het ontwikkelen van insulineresistentie (prediabetes).

2 Omega-3

Vis is één van de beste bronnen van omega 3-vetzuren. Omega 3 is essentieel voor een gezond lichaam. Onderzoeken tonen aan dat omega 3-vetten kunnen helpen bij het verlagen van het risico op netvliesslijtage, hart- en vaatziektes, depressie en angststoornissen, met als gevolg vermoeidheid.

Tip!
Probeer voedingsmiddelen in jouw eetpatroon op te nemen die rijk zijn aan omega-3, zoals zeevruchten, vette vis, groene bladgroenten en koolsoorten, chiazaad en gemalen lijnzaad, walnoten, pinda’s, amandelen en hazelnoten, plantaardige oliën en margarines met toegevoegde omega 3.

3. Vitamine D-tekort

Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking. Een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met weinig energie en depressie.

Tip!
Vitamine D wordt door zonlicht in onze huid gemaakt en is een van de weinige vitamines die niet voorkomt in voedsel. Vooral in de wintermaanden maken we te weinig vitamine D aan. Natuurlijk, we lopen buiten en soms schijnt zelfs de zon. Maar is het grootste deel van ons lichaam is tijdens de koudste maanden van het jaar goed ingepakt. Het Voedingscentrum adviseert 10 microgram vitamine D per dag te slikken. Ben je 70 jaar of ouder, dan is de dosis 20 microgram.

4. Magnesiumtekort

Een tekort aan magnesium is een recept voor vermoeidheid en zware, rusteloze benen. Maar wordt ook gelinkt aan een hoger risico op osteoporose, hartziektes en diabetes type 2.

Tip!
Wil je van je vermoeidheidsklachten afkomen, dan is magnesiumascorbaat cruciaal. Het mineraal is betrokken bij 300 enzymprocessen in ons lichaam. Vermijd magnesiumoxide. Deze vorm van magnesium is heel slecht opneembaar.

5. Bewegen

Actief bewegen is de remedie tegen vermoeidheid. Dat hoeft geen intensieve sportsessie te zijn. Met een dagelijkse wandeling van minstens 45 minuten kun je een betere nachtrust bevorderen. Heb je daar geen energie voor? Juist dan is het belangrijk in actie te komen. Voor je het weet beland je in een vicieuze cirkel: je hebt weinig energie, wordt minder actief, waardoor je minder energie hebt en dus altijd moe bent.

6. Stress

‘Een beetje stress is goed’ heb je vast wel eens gehoord. Maar wanneer stress chronisch wordt, tast het je energieniveau aan en word je moe en futloos.

Stress in je leven kan je verminderen door bewuste keuzes te maken. Vermijd situaties die stress bezorgen, neem afstand van personen die stress bezorgen. Wees niet te streng voor jezelf. Een afhaalmaaltijd na een lange werkdag is echt niet erg. En je hoeft echt niet altijd op te draven bij elk sociaal evenement. Ook ontspanningstechnieken door middel van meditatie of yoga helpen bij het verminderen van stress.

7. Slaaptekort

’s Nachts acht uur slapen en toch altijd moe zijn: hoe kan dat? Het heeft alles te maken met de kwaliteit van de slaap. De diepe slaapfase is essentieel om je batterij op te laden. Een verstoorde nachtrust kan verschillende oorzaken hebben: koffie, thee, alcohol, verkeerde voeding en blauw licht van schermen. De tweede helft van ons leven slapen we sowieso slechter. We piekeren over werk, relaties, problemen met tieners en ouder wordende ouders. Bij vrouwen spelen de menopauze en perimenopauze ook een rol. Dalende niveaus van progesteron (een vrouwelijk hormoon dat helpt bij slaap) en opvliegers kunnen slapeloosheid veroorzaken.

Wil jij beter slapen? Neem dan tip 1 t/m 6 nog eens door.