BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Op je gezondheid: 3 x lekker eten, lief voor je lijf

Op je gezondheid: 3 x lekker eten, lief voor je lijf

3x lekker eten, lief voor je lijf

Wat je eet is enorm van invloed op je lichaam. En meer in het bijzonder: op je cholesterol. Klinkt logisch. Toch staan we er vaak te weinig bij stil. Maar: nieuw jaar, nieuwe kansen! Tijd voor wat bewustwording. Gezond eten is namelijk helemaal niet moeilijk. En óók gewoon hartstikke lekker. Lik je vingers maar vast af. 

Welke voedingsstoffen zijn goed? Wat kun je qua eten en drinken beter laten staan? Wat zijn goede leefstijlkeuzes? De zussen Annemieke Jansen (cardioloog) en Janine Jansen (grafisch ontwerper en foodstylist) helpen je met hun boek Lekker & belangrijk – Cholesterol in 5 stappen en 50 gerechten naar een gezonde choleste­ rolbalans. Een smakelijk kookboek met heldere, op wetenschappelijke inzichten gebaseerde achtergrondinformatie over de ins en outs van cholesterol. 

Lekker & belangrijk – Cholesterol (Fontaine, € 22,99)

Drie recepten uit Lekker Belangrijk – Cholesterol

GEROOSTERDETOMATEN-PAPRIKASOEP
met kidneybonen & rozemarijn

‘Soep is een uitstekende lunch of maaltijd op zich. Soep vult goed. En is zo klaar!’

Lunch- of hoofdgerecht (2 personen) bereiding 30 minuten | oven 1 uur

Ingrediënten 2 uien ■ 1 bol knoflook ■ extra vergine olijfolie ■ 750 g tomaten ■ scheutje balsamicoazijn ■ 2 rode paprika’s ■ 250 ml water ■ 1⁄2 bouillonblokje ■ 100 g kidneybonen (of witte of bruine bonen) ■ 2 takjes rozemarijn ■ bakolie ■ 50 g feta ■ zout en peper

Bereiding Verhit de oven tot 180°C. Verpak de uien in aluminiumfolie. Snijd de bol knoflook doormidden (dwars op de tenen), besprenkel de helften met olijfolie en pak ze bij elkaar ook in aluminiumfolie. Leg ze op een bakplaat of in een ovenschaal. Was de tomaten, snijd ze door­ midden en leg ze met de snijkant naar boven eveneens op de plaat of in de schaal. Besprenkel ze met balsamicoazijn. Leg de paprika’s erbij. Zet alles een uur in de oven. Breng het water tegen de kook aan en los het halve bouillonblokje erin op. Pak de uien en de knoflook uit, duw de knoflook uit de velletjes en doe met de paprika’s, tomaten en bouillon in een mengbeker. Pureer met een staafmixer. Haal de soep door een grove zeef. Wrijf goed zodat je zo veel mogelijk soep over­ houdt. Je kunt ervoor kiezen om de bonen mee te pureren, maar het is minstens zo lekker om ze even op te bakken en dan toe te voegen aan de soep. Haal de blaadjes van de rozemarijn en frituur ze vlot in een koekenpannetje met bakolie. Breng de soep verder op smaak met weinig zout en veel zwarte peper. Dien op met de rozemarijn en geraspte feta.

KABELJAUW
met linzen & salsa verde

‘Gezond, onverzadigd vet als omega 3 is ruimschoots aanwezig in vette vis. Essentieel voor ons lichaam!’

GEKONFIJTE AARDAPPELSALADE
met zalm & rucola

‘Konfijten is langzaam laten garen in olie. Je maakt er verdraaid lekkere salades mee!’

PRODUCTIE: DANIËLLE BRONSGEEST | BEELD: JANINE JANSEN

Lees ook ons grote Cholesterol Dossier

Zelf aan de slag?

Je vindt de andere recepten van deze overheerlijke gerechten in Zin 02 van 2024. Bestel het nummer hier online.

De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief