De beste basics
Voor briljante dissen
Keukenklassiekers waar je altijd van op aan kunt. Handig als er onverwachte eters op de stoep staan of als je liever met je gasten borrelt dan in de keuken staat. De Australische Donna Hay tipt je legio nieuwe in haar kookboek Even more basics to brilliance. Haar geheim? Met eenvoudige smaakaanpassingen talloze variaties op één recept maken. Ideaal én onweerstaanbaar lekker!
CUPCAKES met citroenglazuur en frambozen
Gebak (18 stuks)
bereiding 20 minuten | oven 25 minuten
Ingrediënten 1 hoeveelheid beslag voor taart met citroenglazuur* ■ 1 hoeveelheid citroenglazuur*
■ 250 ml slagroom ■ 250 ml double cream of slagroom ■ 125 g frambozen Ook nodig 2 muffinbakvormen *zie basisrecepten onder aan de pagina
Bereiding Verwarm de oven voor op 160°C. Zet 18 ingevette papieren cupcakevormpjes in 2 muffinbak- vormen. Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes en bak 25-28 minuten, of tot een prikker er schoon uitkomt. Zet ze op een rooster en schep de helft van het citroenglazuur erover. Laat 10 minuten rusten. Klop intussen de slagroom en double cream op tot er zachte pieken zijn. Verdeel de room over de cupcakes, leg er een framboos op en besprenkel met de rest van het citroenglazuur.
Beslag voor taart met citroenglazuur
Ingrediënten 180 ml koolzaad- of andere plantaardige olie ■ 3 eieren ■ 1 el fijngeraspte citroenschil ■ 60 ml citroensap ■ 250 g dikke yoghurt ■ 375 g bloem ■ 3 tl bakpoeder ■ 330 g fijne kristalsuiker
Bereiding Klop in een kom de olie, eieren, citroen- schil, het citroensap en de yoghurt door elkaar. Zeef boven een andere kom de bloem en het bakpoeder. Meng de suiker erdoor. Maak een kuiltje in het midden en schenk het eimengsel erin. Klop door elkaar.
Citroenglazuur
Ingrediënten 180 g kristalsuiker ■ 60 ml citroensap
Bereiding Roer de suiker en het citroensap door elkaar.
GESCHROEIDE CHILIZALM met kokos-komkommersalade
Hoofdgerecht (4 personen)
Bereiding 40 minuten
Ingrediënten 750 g zalmfilet zonder huid, in 8 stukken ■ 60 ml knapperige chiliolie*
* zie basisrecept onder aan de pagina
Kokos-komkommersalade
80 ml kokosmelk ■ 1 el limoensap ■ 2 tl vissaus ■ 1 tl fijne kristalsuiker ■ 3 Libanese of kleine komkommers, in schijfjes ■ 15 g korianderblaadjes ■ 2 lente-uien, fijngesneden
Bereiding Maak de kokos-komkommersalade: roer de kokosmelk, het limoensap, de vissaus en suiker door elkaar. Schep de kom- kommer, koriander en lente-ui erdoor en zet apart. Rijg de zalm aan 8 metalen spiesen. Verhit een antiaanbakpan op hoog vuur. Leg de zalm erin en bak 40 seconden aan elke kant, of tot ze dichtgeschroeid en naar wens gaar zijn. Verdeel de kokos- komkommersalade over diepe borden en leg de geschroeide zalm erop. Schep de knapperige chiliolie erover en dien op.
Knapperige chiliolie (375 ml)
Ingrediënten 250 ml plantaardige olie ■ 6 sjalotten, gesnipperd ■ 10 tenen knoflook, fijngesneden ■ 25 g chilivlokken ■ 60 ml sesamolie ■ 2 el bruine basterdsuiker ■ 1 el gefermenteerde zwarte bonen of gezouten sojaboontjes (toko), fijngesneden
■ 1 tl zeezoutvlokken
Bereiding Verwarm een grote koekenpan op matig vuur. Schenk de olie erin en warm 1 minuut op. Fruit de sjalot en knoflook 12-15 minuten, roer veel, tot ze lichtgoud van kleur zijn en de knoflook krokant is. Haal de pan van het vuur en roer de chilivlokken, sesamolie, suiker, gefermenteerde zwarte bonen en het zout erdoor. Schep in een gesteriliseerd jampotje.
TIP Bewaar het gesteriliseerde potje chiliolie in de koelkast. Zet na gebruik meteen terug. Je kunt de chiliolie zo 1 maand bewaren.
PRODUCTIE: DANIËLLE BRONSGEEST | BEELD: JANINE JANSEN
Meer lekkers van Donna Hay?
In Zin 3 delen we nog een overheerlijk recept voor PLATBROOD met gekruid lamsgehakt & knoflook. Aan de slag? Bestel Zin 3 via deze link online.
De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief