BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Stralend door de overgang

Stralend door de overgang

Gastblog

Onvruchtbaar, dik, chagrijnig, harig en vergeetachtig. Dat is vaak het negatieve beeld dat we van de overgang hebben. Maar ervaar jij het ook zo? Overgang- en leefstijlcoach Jacquelien Mosselaar schreef er een gastblog over en laat je in 6 stappen weer ‘SHINEN’.

Wist je dat?

Vrouwen in de ‘Blue Zones’ – de gebieden in de wereld waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven – minder last hebben van overgangsklachten in vergelijking met vrouwen die niet in de “Blue Zones” leven? In Okinawa (Japan), Sardinië (Italië) en Nicoya (Costa Rica), wordt de overgang niet als een probleem ervaren, maar eerder als een natuurlijke fase in het leven van een vrouw.
Wat kunnen wij van deze vrouwen leren:

  1. Natuurlijke, onbewerkte voeding
    Blue Zone-vrouwen eten veel vers, plantaardige voedsel en geen bewerkte voedingsmiddelen.
  2. Actieve levensstijl
    Beweging is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in de Blue Zones.
  3. Ondersteunende netwerken
    De vrouwen maken onderdeel uit van een community. Bijvoorbeeld: een kerkgemeenschap, het dorp, familie, een vereniging. Deze sociale contacten zorgen voor ontspanning, steun en zingeving.
  4. Stressmanagement en positieve mindset
    De vrouwen ervaren geen stress. Dit komt o.a. omdat er vaak gebruik wordt gemaakt van ontspanningstechnieken.

    Voeding en leefstijl spelen dus een cruciale rol!
    Door deze kennis toe te passen in je eigen leven, kun je grote invloed hebben op het verloop van je overgangsklachten. Maar hoe maak je nu, als je veel overgangsklachten ervaart, voor jouw situatie de juiste keuzes op het gebied van het optimaliseren van je fysieke- en mentale gezondheid, in een maatschappij vol keuzevrijheid?

Deze 6 inzichten kunnen je op weg helpen.

  1. Kennis van gezonde voeding en een gezonde leefstijl, in relatie tot de overgang, is onmisbaar om gezonde keuzes te kunnen maken. Verdiep je in informatie over gezonde voeding en een gezonde leefstijl, die wetenschappelijk bewezen is. En laat je niet verleiden door “mooie praatjes”, zonder zelf onderzoek te doen.
  2. Stel voor jezelf een doel, specifiek, meetbaar, acceptabel , realistisch en tijdgebonden. Dit motiveert en geeft richting.

3. Motivatie is het gevoel dat je aanzet tot bepaald gedrag om een doel te behalen. Het is energie die je nodig hebt om actie te gaan ondernemen. De combinatie van intrinsiek gemotiveerd zijn en extrinsieke motivatie is in het proces van werken aan je fysieke en mentale gezondheid tijdens de overgang erg belangrijk. Ze ondersteunen elkaar. Word je bewust van jouw intrinsieke- en extrinsieke drijfveren en gebruik dit om in actie te komen.

4. Jouw persoonlijke situatie speelt een grote rol in het kunnen maken van gezonde keuzes. Je persoonlijke situatie is afhankelijk van je mentale- en fysieke gezondheid, financiële draagkracht en je sociale omstandigheden. Wees je hiervan bewust en maak je vragen en behoeftes bespreekbaar.

5. Ook persoonlijkheidskenmerken spelen een rol bij het maken van gezonde keuzes. Ben je extravert of introvert; meegaand of star, zorgvuldig of onzorgvuldig, emotioneel stabiel of instabiel en sta je open voor ideeën en ervaringen? Hoe goed ken jij jezelf?

6. Ga je voor een duurzaam resultaat of een quick fix?
Ik zie ze regelmatig voorbij komen; aanbiedingen van therapeuten en coaches die beloven dat je je na drie gesprekken al een stuk beter voelt. Je voelt je misschien voor even iets beter, maar is dit ook een garantie voor de lange termijn?

Om een duurzaam resultaat te bereiken, doorloop je een proces van bewustwording, verdieping en oefening. En dat kost tijd!

Op basis waarvan maak jij keuzes om je fysieke- en mentale gezondheid tijdens de overgang te optimaliseren?

Jacquelien Mosselaar
Overgangscoach/Leefstijlcoach
www.shineleefstijl.nl