BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Hoge bloeddruk?

Hoge bloeddruk?

Dit moet je weten

Wist je dat je vanaf je 40ste ​meer kans hebt op een hoge bloeddruk? Een hoge bloeddruk (hypertensie) voel je niet altijd, maar verhoogt wel je kans op een hartinfarct en beroerte. Lees hier wat de symptomen zijn van een hoge bloeddruk en hoe je deze kunt verlagen.

Bovendruk en Onderdruk

Het gaat bij de bloeddruk altijd om twee waarden: de bovendruk en de onderdruk. Voel je pols kloppen. De druk tijdens de golf bloed is de bovendruk en de druk tijdens twee hartslagen is de onderdruk. Een bovendruk van 120 en een onderdruk van 80 is normaal. Er bestaat geen ideale bloeddruk. Wel is er een bovengrens. Als de bovendruk hoger is dan 140 en/of de onderdruk hoger is dan 90 is er sprake van hoge bloeddruk.

Gevolgen

De gevolgen van een hoge bloeddruk zijn nogal naar. Want wie wil er iets uit dit fijne vijftal?
1. Sneller hoofdpijn
2. Kans op ontstaan dementie
3. Kans op hartinfarct
4. Kans op nierfalen
5. Etalage benen, de slagaderen in je been zijn vernauwd. Deze ziekte veroorzaakt pijn, kramp of een doof/moe gevoel in je been

Meer dan 3 miljoen Nederlanders slikken dagelijks pillen om de bloeddruk te verlagen. Dat kan minder, mensen. Dus nu – tadaaaa- hoe je zelf zorgt voor een goede bloeddruk…

1. Koop een thuisbloeddrukmeter (geen polsexemplaar)
2. Meet af en toe je bloeddruk
3. Bloeddruk gemiddeld goed? Geen goede bloeddruk?
4. Dit kan je eraan doen: meer bewegen, minder zout eten, kaliumzout gebruiken, vijf kilo afvallen, gezond eten en minder alcohol en koffie drinken.

Overgang

Rondom de overgang verandert er veel in de hormonen. Hierdoor verandert er veel in je lichaam. Je gewicht neemt in die periode vaak toe. Dat kan effect hebben op je bloeddruk. Ook het eten van zout kan na de overgang meer effect op de bloeddruk hebben dan ervoor. Veel vrouwen worden na de overgang zwaarder. Ook dit kan de bloeddruk verhogen.

Meer lezen? Kijk op de website van de Hartstichting