De vele voordelen van knoflook
Van smaakmaker tot medicijn. + tips om een stinkende adem te voorkomen.
19 april is het National Garlic Day! Deze dag staat helemaal in het teken van knoflook! Van gezondheidsvoordelen tot grappige weetjes en het voorkomen van een stinkende adem. Dit wist je vast nog niet van knoflook.
5 Gezondheidsvoordelen van knoflook
1. Knoflook boost je immuunsysteem
Knoflook staat erom bekend dat het goed is voor je immuunsysteem, en dit zorgt ervoor dat je minder vaak ziek en verkouden wordt. Uit onderzoek van de Medical University Maryland blijkt dat als je gedurende twaalf weken elke dag een knoflook supplement gebruikt, je je verkoudheid met 63 procent kunt verlichten. Ook hadden de proefpersonen die knoflook binnenkregen minder lang last van hun verkoudheid dan de groep die een placebo kreeg toegediend.
2. Knoflook tegen te hoge bloeddruk
Het eten van knoflook zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten. Onderzoek aan de universiteit van Adelaide toont aan dat knoflook goed kan helpen bij een te hoge bloeddruk. Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam. Ook wordt de bloedcirculatie verbetert wat allemaal bloeddrukverlagend werkt.
3. Knoflook zorgt voor een gezond cholesterolniveau
Voeg ook knoflook toe aan je gerechten. De stof allicine in knoflook verhoogt namelijk de goede cholesterol (HDL), verlaagt de slechte cholesterol (LDL) en voorkomt dat deze zich ophoopt in de aderen. Let op: als je knoflook bakt of kookt, verdampt de stof die je kan beschermen tegen ontstekingen. De gezondheidsvoordelen gaan dus alleen op bij het verwerken van rauwe knoflook.
4. Knoflook verwijdert splinters
Heb je last van een splinter? Probeer dan eens dit handige trucje: leg een klein schijfje knoflook waar de splinter zit en dek het af met een pleister. Er wordt beweerd dat dit ervoor zorgt dat ze splinter zichzelf uit de huid trekt. Het is het proberen waard, toch?
5. Knoflook voor een mooie haardos
Knoflook is heel goed voor haargroei. Het helpt bij het verhogen van de bloedcirculatie op je hoofdhuid waardoor je haaruitval zal verminderen en je haargroei ervaart. De knoflook verwijdert schadelijke chemische stoffen waardoor de haartextuur kan verbeteren.
Knoflookadem voorkomen
- Gek op gerechten met knoflook, maar minder blij met een riekende adem? Maar met deze tips is een knoflookadem (bijna) verleden tijd.
- Verse knoflook is veel frisser, milder en zachter van smaak dan de meer bekende gedroogde variant en leent zich daarom uitstekend voor gerechten, waarin het rauw wordt gebruikt, zoals salades of frisse tzazikisaus met yoghurt en komkommer.
- Dor verhitting verliest knoflook de gezonde voedingsstoffen. Bak het eens niet mee vanaf het begin, maar voeg het pas toe vlak voordat je maaltijd klaar is.
- Zwarte knoflook bevat niet alleen twee keer zoveel antioxidanten dan de witte variant, je schijnt er ook geen stinkende adem van te krijgen.
- Snij altijd het voetje van het teentje knoflook af. Dit kan namelijk een bittere smaak geven, vooral als de knoflook wordt uitgeperst. Hoe fijner knoflook wordt gehakt, des te sterker wordt de smaak. Het sterkst is de smaak van uitgeperste knoflook. Hoe langer knoflook stooft, hoe fijner en zoeter de smaak wordt.
- Verse knoflooktenen die – al dan niet met vel – in z’n geheel gebruikt worden (meegekookt of gestoofd) zijn minder dominant en geven een gerecht een milde en zelfs iets zoetige knoflooksmaak.
- Last van de geur aan je handen: wrijf je handen in met een schijfje citroen, of wrijf stevig met je handen over een roestvrij metalen oppervlak
Knoflook door de eeuwen heen
- In 800 voor Christus schreef de bekende Griekse schrijver Homerus al over knoflook.
- In het oude Egypte werd de knoflookplant zelfs als heilig beschouwd.
- Knoflook wordt ook wel ‘penicilline voor de armen’ genoemd.
- In de Middeleeuwen werd knoflook geacht de duivel en heksen weg te houden en te beschermen tegen de pest.
- In de 18e eeuw gebruikten de Fransen knoflookteentjes om geesten te verjagen
- Tijdens oorlog smeerden soldaten knoflook op hun wonden om infecties te voorkomen.