Suzanne Kelman: De onmogelijke keuze
4 & 5 mei: leesfragment oorlogsroman
Een hartverscheurend oorlogsverhaal over jonge liefde en oude helden. Een boek dat je in één ruk uitleest, een verhaal dat je niet loslaat. De Britse Suzanne Kelman (1965) is behalve schrijver ook scenarioschrijver en filmproducent. Dat merk je als je De onmogelijke keuze leest. Stoppen is geen optie. Lees hier een fragment!
Suzanne Kelman draagt De onmogelijke keuze op ‘aan alle onbezongen helden van Nederland, die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven op het spel zetten door 30.000 Joodse mensen, de ‘onderduikers’, in hun schuren, zolders en kelders te verbergen. Jullie namen zullen we misschien nooit kennen, maar de herinnering aan jullie moed zal altijd blijven bestaan.’
Ook bijzonder en kenmerkend is het openingsfragmentje van onze eigen Anne Frank, waarmee Suzanne de toon van haar roman zet: Ik keek uit het raam over een groot stuk van Amsterdam heen; over alle daken tot aan de horizon die zo licht was dat de scheidingslijn niet duidelijk te zien was. Zolang dit nog bestaat, dacht ik, en ik het mag beleven, deze zonneschijn, die hemel waaraan geen wolk is – zolang kan ik niet treurig zijn…
Het is niet verwonderlijk dat ze voor een quote van Anne koos, want De onmogelijke keuze speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Om precies te zijn in de periode 1941-1945. Een periode van bezorgdheid, onzekerheid, angst, verdriet maar uiteindelijk ook ontlading. Alle grote emoties komen hierin voorbij.
De roman is heerlijk romantisch maar ook nagelbijtend spannend, het verhaal is filmisch en levendig opgeschreven. Alsof het zich voor je ogen afspeelt. Dat zorgt ervoor dat je gretig doorleest. Lees je even mee?
Leesfragment
Wij van Zin kozen uit De onmogelijke keuze voor jou als leesfragment hoofdstuk twee. Waarin je kennismaakt met de Joodse Michael, een eeuwige romanticus, en zijn geliefde, de Nederlandse en niet-Joodse Elke. Die heel wat realistischer in het leven lijkt te staan. Ze maakt zich veel zorgen over de oorlog en de Joden die hun leven niet meer zeker zijn. De liefde spat van de bladzijden af en tegelijkertijd voel je de dreiging al hangen. Een voorbode voor wat komen gaat. Veel leesplezier! (En zin in meer – net zoals wij? Rennen naar de boekhandel!)
fragment – zie pdf (hoofdstuk 2)
Uit: Suzanne Kelman, De onmogelijke keuze (Luitingh-Sijthoff, € 22,99)
Over het boek
Amsterdam, 1941. Terwijl de nazi’s zijn geliefde stad bezetten, voelt professor Josef Held zich hulpeloos en staat hij voor een onmogelijke keuze. Als hij ontdekt dat zijn voormalige leerling, de Joodse Michael Blum, probeert te ontsnappen aan de Gestapo, biedt hij Michael een schuilplaats aan op zijn zolder.
In de stille duisternis van de geheime kamer praat Michael over zijn mooie, onverschrokken vriendin Elke. Michael houdt vol dat zelfs de nazi’s niet tussen hen in zullen komen. Maar Elke is een niet-Joods Nederlands meisje en hun relatie is ten strengste verboden. Josef is woedend op de regels van de wrede Duitse soldaten en herinnert zich zijn eigen liefdesverdriet. Wanhopig probeert hij om de liefde van Michael en Elke een kans te geven. Maar dan slaat het noodlot toe.
De onmogelijke keuze (Luitingh-Sijthoff, € 22,99)
Over de schrijver
Suzanne Kelman (1965) is een meermaals bekroond scenarioschrijver, filmproducent en auteur. Van haar oorlogsromans werden al meer dan 350.000 exemplaren verkocht. Ook worden haar boeken in meer dan zeven landen uitgegeven.
Zin in?
Wij geven 5 exemplaren van De onmogelijke keuze weg. Kans maken? Deel je gegevens in onderstaand winformulier en wie weet. Meedoen kan t/m 8 mei.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."