BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Zo herken je een hersenbloeding

Zo herken je een hersenbloeding

14 mei - Dag van de beroerte

Ieder jaar overlijden er circa 10.000 mensen als gevolg van een CVA. Een enorm aantal, zeker als we het vergelijken met andere cijfers zoals het aantal verkeersslachtoffers dat jaarlijks circa 650 bedraagt. Naast handige tips delen we ook een interessante boekentip en meer over Theatergroep WirWar, een groep spelers met (niet) aangeboren hersenletsel/(N)AH.

Wat is een CVA?

In de volksmond wordt een CVA (cerebrovasculair accident) dikwijls een beroerte genoemd. Een CVA is een acute medische aandoening die gekenmerkt wordt door een plotselinge verstoring van de doorbloeding van de hersenen. De term betekent letterlijk ongeluk (accident) van de bloedvaten (vasculair) van de hersenen (cerebrum). Een deel van de hersenen krijgt op dat moment geen zuurstof en voeding meer.

Een beroerte is vaak de oorzaak van een verminderde kwaliteit van de binnenwand van de bloedvaten. Dit kan komen door een ongezonde levensstijl, door ouderdom, door een te hoge bloeddruk, door aangeboren afwijkingen of door een verhoogd cholesterolgehalte. Je verkleint de kans op een (nieuwe) beroerte door niet te roken, gezond te eten en voldoende te bewegen.

Hoe herken je een beroerte?

Een beroerte wordt vaak veroorzaakt door:

  • Door een bloedprop die een hersenslagader afsluit (herseninfarct)
  • Door een springend bloedvat in de hersenen (hersenbloeding)
  • Door een tijdelijke doorbloedingsstoornis (TIA)

Een beroerte is altijd gemakkelijk te herkennen. Helaas wordt een beroerte niet altijd herkend. De 3 meest voorkomende signalen van een beroerte zijn een scheve mond, verwarde spraak en een lamme arm. Andere belangrijke kenmerken zijn bijvoorbeeld ernstige hoofdpijn, niet goed kunnen staan, duizeligheid, evenwichtsstoornissen en bewusteloosheid.

Handelen bij een beroerte

Is het slachtoffer bewusteloos en heeft hij een normale ademhaling? Leg hem dan in de stabiele zijligging. Controleer daarnaast de vitale functies en bel 112.

Is het slachtoffer aanspreekbaar? Bekijk of je signalen van een beroerte herkent: 

  • Mond: controleer of de mond scheef staat of naar beneden hangt. 
    Tip: vraag de persoon om z’n tanden te laten zien.
  • Spraak: controleer of het slachtoffer uit z’n woorden komt. 
    Tip: vraag het slachtoffer een zin uit te spreken.
  • Arm: controleer of een arm of been verlamd is. 
    Tip: vraag het slachtoffer om beide armen naar voren te strekken en de binnenkant van de handen naar boven te draaien. Kijk of een arm wegzakt. 

Bij signalen van een beroerte bel je meteen 112. Het slachtoffer dient dan zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht worden. Twijfel je of er sprake is van een beroerte? Neem dan het zekere voor het onzekere en bel gelijk 112.

Boekentip

Wanneer mensen een beroerte (CVA) hebben doorgemaakt, is de aandacht in eerste instantie gericht op het overleven en herstel van de hersenbloeding of het herseninfarct. Pas daarna komt de vraag; “Overleven, ja, maar hoe dan?” Leven na een beroerte gaat vooral over de psychologische en neuropsychologische gevolgen van een beroerte: wat betekent het voor je leven wanneer je opeens geconfronteerd wordt met de gevolgen van een beroerte. Het boek geeft uitleg over specifieke problemen, en wat je eraan kunt doen. De problemen worden schematisch behandeld, zodat gemakkelijk op te zoeken is wat er verwacht kan worden na een bepaald type beroerte.Leven na een beroerte verschijnt in de reeks Van A tot ggZ. De boeken uit deze reeks zijn zowel voor de professional als voor de cliënt en zijn omgeving uiterst bruikbaar om meer inzicht te krijgen in diverse stoornissen en psychische problemen.

Voorstelling of workshop

Wat gebeurt er met je als je getroffen wordt door niet aangeboren hersenletsel (NAH)? Als je van de één op de andere dag niet meer kunt wat je altijd kon en niet meer voelt wat je altijd voelde omdat je een hersenbeschadiging hebt opgelopen. Voor een buitenstaander lastig te begrijpen. Theatergroep WirWar probeert daar verandering in brengen.

Theatergroep WirWar is een groep spelers met (niet) aangeboren hersenletsel/(N)AH. Het project is bedoeld ter inspiratie, zorgt voor participatie en geeft informatie over leven met NAH. De lessen worden gegeven door Aad van der Waal.

De spelers van theatergroep Wirwar vertellen in deze voorstelling of workshop hun ervaringen. Op ontroerende, confronterende en humoristische wijze laten zij zien hoe hun leven met hersenletsel eruit ziet. Door de voorstelling of workshop ontstaat ruimte voor begrip en herkenning,

Theater Wirwar krijgt inspirerende begeleiding van theaterdocent Aad van der Waal, verbonden aan GIGANT.

De voorstelling is bedoeld voor mensen met hersenletsel, hun naasten, professionals en andere geïnteresseerden. Duur: drie kwartier tot een uur, met daarna een nabespreking met het publiek. Een workshop op maat is ook mogelijk. Wirwar speelt verschillende scènes en sluit af met een nabespreking met het publiek.

De voorstelling of workshop kan plaatsvinden in levenden lijve, op locatie of in GIGANT, maar ook online via een livestream (of vooraf opgenomen). Meer info vind je hier!