Smaakvol Vegan
Recepten waar je geen genoeg van krijgt
Wanneer is een kookboek een waar succesnummer in je keuken? Als je er maar gerechten uit blíjft maken en het er steeds weer bij pakt. Dus maakten Antoinette Hertsenberg (1964) en haar dochter Eva (2000) Repeat, een kookboek vol vegan gerechten waar ze maar geen genoeg van krijgen. En die óók nog altijd lukken. Waar wacht je nog op?
CREAMY PASTA AL LIMONE met groene asperges
Hoofdgerecht (4 personen) bereiding 30 minuten
Ingrediënten 2 biologische citroenen ■ 1 kg groene asperges ■ olijfolie ■ zout en peper ■ 4 teentjes knoflook ■ 500 ml bouillon ■ 500-750 ml havermelk barista ■ 1 el plant- aardige boter ■ 500 g droge pasta naar keuze
Bereiding Verwarm de oven voor op 200°C. Rasp de schil van de citroenen. Snijd de ene citroen in dunne plakjes en pers de andere uit. Was de groene asperges en snijd de onderste paar centimeter (het houtige uiteinde) eraf. Leg ze op een bakplaat en leg de plakjes citroen erop. Besprenkel met olijfolie, zout en peper. Rooster de asperges 20-25 minuten in de oven of tot ze beetgaar zijn. Hak ondertussen de knoflook en bak die 1 minuut in een hoge pan in een laagje olijfolie. Doe daarna de bouillon, havermelk en plantaardige boter erbij. Laat 1 minuut pruttelen en voeg de pasta toe. Laat koken tot de pasta gaar is en het vocht heeft opgenomen. Voeg eventueel meer havermelk toe wanneer het te droog wordt. Roer de citroenrasp en het citroensap door de gare pasta. Haal de asperges uit de oven en maal er wat peper over. Schep de pasta op de borden en serveer de asperges boven op de pasta.
MIDDEN-OOSTEN TRAYBAKE met harissayoghurt
Hoofdgerecht (4 personen) bereiding 30 minuten
Ingrediënten 2 rode uien ■
2 courgettes ■ 2 rode paprika’s ■ 1 kleine bloemkool ■ 1 kleine (liefst biologische) citroen
■ 2 el olijfolie ■ zout en peper
■ 2 tl gedroogde tijm ■ 1 granaat- appel ■ 4 pitabroodjes ■ 300 g ongezoete plantaardige yoghurt ■ 4 tl rozenharissa ■ 4 tl tahin
■ handjevol muntblaadjes, gehakt
Bereiding Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de rode uien, courgettes, rode paprika’s en bloemkool in grove stukken. Halveer de citroen in de lengte en snijd daarna in dunne halvemaantjes. Leg alles op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi met de olijfolie en tijm en schep goed om. Voeg zout en peper toe naar smaak. Bak 30 minuten in het midden van de oven, schep halverwege even om.
Snijd een hoekig kapje rondom het kroontje van de granaatappel en haal het eraf. Breek de granaatappel open en haal de pitjes eruit. Rooster de pitabroodjes. Bedek de borden met een laagje yoghurt. Schep op elk bord 1 theelepel rozenharissa en draai er een spiraal van door de yoghurt. Verdeel de geroosterde groente over de yoghurt. Top af met de tahin, munt en granaatappelpitjes. Serveer met de pitabroodjes.
GOED TE PRUIMEN CRUMBLE met gember & chilivlokken
Zin in?
Het pruimen crumble en de andere twee recepten vind je in Zin 6. Nu in de winkel. Of bestel ‘em hier online. Oh en dan maak je meteen kans om dit smaakvolle vegan kookboek te winnen.
Over de (smaak)makers
Antoinette Hertsenberg (1964) en Eva Koffeman (2000) zijn moeder en dochter. Antoinette is presentator van ‘Radar’ en programmamaker bij de AVROTROS. Ze publiceerde eerder al vegetarische kookboeken. Eva is copywriter en werkt bij een reclamebureau. Ze werd door Food100 uitgeroepen tot Voedselheld van 2021. Samen staan ze al ruim tien jaar met veel plezier in de keuken. In kookboek Repeat delen ze hun vegan classics.