Bestsellerschrijver Anya Niewierra
‘Emotioneel ben ik nog steeds dezelfde vrouw als voor het succes’
Ze kreeg pas succes toen ze de 60 naderde. Ondertussen is de algemeen directeur van Visit Zuid-Limburg een ware bestsellerauteur die kort geleden de NS Publieksprijs met De Camino won. Anya Niewierra (1964) blijft er nuchter onder. Gedisciplineerd combineert ze haar beide rollen. En levert ze, opnieuw na gedegen research, een bloedstollende thriller af: De nomade.
Je bent behalve schrijver ook algemeen directeur van Visit Zuid-Limburg, de eerste VVV van Nederland. Hoe weet je de boel te combineren?
“Ik ben een gedisciplineerd mens en kan me goed focussen. Ik kan gemakkelijk dingen laten. Ik schrijf in het weekend volgens een vast ritme. Ik kijk daarnaast amper tv, ben weinig op sociale media en lees ’s avonds voor de research. Ook ga ik tijdens mijn vakanties in mijn uppie naar ons huisje in de Pyreneeën en sluit me daar een paar weken op en maak meters. Dan lukt het. Maar ik ben natuurlijk minder productief dan een fulltime auteur. Ik schrijf elke twee of drie jaar een boek.”
Je schreef de bestseller De Camino: winnaar van de NS Publieksprijs en Boek van het jaar 2023. Wat doet zoiets met een schrijver?
“Ik kreeg pas succes toen ik de 60 naderde. Op die leeftijd heeft het leven je geleerd dat gezin en gezondheid de basis van geluk zijn. Ik ben natuurlijk blij en dankbaar voor dit nieuwe avontuur in de herfst van mijn leven, maar emotioneel ben ik nog steeds dezelfde vrouw als voor het succes. Ik ben nog steeds die mens die schrijft omdat ze de drang heeft om verhalen te vertellen…”
Nu is je nieuwste literaire thriller De nomade verschenen. Waren de verwachtingen hooggespannen, voelde je de druk?
“Nee, ik voelde weinig druk, omdat De nomade al grotendeels af was toen De Camino de bestsellerlijsten bestormde. Ik ben natuurlijk wel benieuwd hoe De nomade wordt ontvangen. Maar omdat ik het boek tijdens het schrijfproces al door een vaste ploeg van kritische proeflezers heb laten lezen en hun commentaar heb verwerkt, heb ik er alle vertrouwen in dat het goedkomt.”
Hoe kwam je op het idee, het verhaal van De nomade?
“Op 23 mei 2021 kwam dit verhaal letterlijk tot mij. Dat was toen het regime van Belarus een Ryanair passagierstoestel dat op weg was van Athene naar Vilnius dwong te landen in Minsk onder het mom van een bommelding. Om een politieke tegenstander te arresteren. Ongehoord. Ik wist ineens dat mijn volgende verhaal zich in dit boeiende grensgebied van Belarus, Litouwen en Polen zou afspelen. Ook omdat ik me toen ging realiseren dat mijn opa uit diezelfde streek afkomstig is. Toen hij er woonde, heette het Poolse deel nog Oost-Pruisen.”
Hoofdpersoon Olga is documentairemaker in Duitsland, gefascineerd door mensen die leven in grensgebieden. Waar komt die interesse vandaan?
“Ik ben zelf letterlijk op de grens geboren, namelijk op de Nieuwstraat in Kerkrade. In mijn kleuterjaren liep over het midden van onze straat een lage betonnen muur. Aan de overkant waren de huizen van de Duitse buren, waar we overigens geen contact mee hadden. En dat was raar, want we spraken dezelfde taal (Ripuarisch Duits, red.). Maar toch: in die jaren was de grens nog de grens. Wij waren echt blij met de euro en het wegvallen van de Europese binnengrenzen. Het maakt ons leven hier in de grensstreek een stuk gemakkelijker en veelzijdiger.”
Olga’s vader is dementerend. En vertelt haar veel over het verleden – verhalen die niet lijken te stroken met de waarheid. Waarom neemt Olga haar vader, immers dementerend, serieus?
“Omdat zij eerder tijdens het boarden van haar vlucht van Athene naar Vilnius een Belarussisch dialect hoorde dat ze meende te herkennen, zonder het te verstaan. Toen begon de twijfel en ontwaakte haar journalistieke instinct en startte ze haar queeste naar haar wortels.”
Olga gaat in het grensgebied van Polen, Litouwen en Belarus op zoek naar haar vaders roots. Wat denkt (of hoopt) ze te vinden?
“Olga hoopt te ontdekken wie zij werkelijk is. Ze wil zichzelf vinden. Een natuurlijke drang van elk wezen: terugkeren naar de jachtgronden van je voorouders.”
Is het toeval dat je opa Otto Emil, de vader van jouw vader, uit dit gebied komt? Ben je ook naar je eigen roots op zoek gegaan toen je research deed voor dit boek?
“Nee, mijn roots liggen in de drielandenregio van Zuid-Limburg. 75% van mijn genetisch materiaal komt uit de Limburgse grensstreek. 25% is Baltisch. En ik heb natuurlijk mijn naam van opa. Ik vond het wel machtig interessant om te zien waar hij vandaan kwam.”
In al je boeken is steevast een grote rol weggelegd voor de natuur. In De nomade is de vader van Olga boswachter. Wat heb jij met de natuur?
“De natuur is de basis van het leven en van ons geluk. De natuur brengt balans. Ik voel dat heel sterk. Maar jammer genoeg verliest de moderne mens het contact met de natuur en daarmee de essentie van zijn eigen zijn.”
Is het even tijd voor rust nu, of heb je alweer een idee voor een volgend boek?
“Ja, ik filosofeer al over een nieuw verhaal en doe alweer research. Zo leuk! JOEHOE!”
Over het boek
De 37-jarige documentairemaker Olga Liebke woont met haar zonderlinge vader in het Harz-gebergte. Olga heeft een innige band met haar inmiddels dementerende vader. Haar moeder stierf in het kraambed en ze heeft verder geen familie. Tenminste, zo is het verhaal. Maar dan vertelt haar vader herinneringen die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent. Ze gaat twijfelen over haar achtergrond en ontdekt documenten uit de voormalige Sovjet-Unie. Olga reist naar de driehoek Polen, Litouwen en Belarus en stuit op een huiveringwekkend geheim. De nomade is een zinderende thriller over vaderliefde en een verborgen verleden.
(De nomade, Luitingh-Sijthoff, € 23,99)
Over de schrijver
Anya Niewierra (1964) is de prijswinnende auteur van de bestseller De Camino, die de NS Publieksprijs 2023 won. Er werden al meer dan 300.000 exemplaren van verkocht, heeft meer dan 3000 vijfsterrenrecensies op lezersplatform Hebban, en staat al meer dan een jaar op de bestsellerlijsten. Niewierra won met zowel De Camino als Het bloemenmeisje de Hebban Thrillerprijs. Eerder verschenen Vrij uitzicht en Het dossier, beide genomineerd voor meerdere prijzen. Niewierra wordt geroemd om haar research, de altijd aanwezige liefde voor de natuur en haar gelaagde personages. Naast schrijver is Niewierra ook algemeen directeur van Visit Zuid-Limburg, de eerste VVV van Nederland, en woont en werkt al haar hele leven in deze provincie.
Zin in?
Wij geven 3 exemplaren van De nomade weg. Kans maken? Deel je gegevens in onderstaand winformulier en wie weet. Meedoen kan t/m 26 juni.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."