De Koreaanse keuken
Rijst, soep en bijgerechten
Koreanen eten niet om te leven, ze leven om te eten. Koreaans eten is dan ook veel méér dan kimchi, bulgogi, vlees op de barbecue en soju. Je vindt altijd de drie-eenheid rijst, soep en bijgerechten (om gezellig te delen) op tafel. Er wordt niet gebakken of gefrituurd, en vrijwel geen boter gebruikt. Supergezond dus. Maar ondertussen is alles wél om je vingers bij af te likken.
SLAPAKKETJES met ssamjang-saus
Hoofdgerecht (4 personen) bereiding 20 minuten
Ingrediënten
300 g Koreaanse rijst (of sushirijst) ■ 1⁄2 krop sla naar keuze, in losse bladeren (eventueel elk blad in tweeën gesneden)
Voor de saus*
2 el doenjang* ■ 1 el gochujang*
■ 1 teen knoflook, fijngesneden
■ 1⁄2 tl (ruwe) rietsuiker ■ 2 tl sesam- olie ■ 1 tl geroosterd sesamzaad
■ 1⁄2 bosui, in fijne ringen ■ 1⁄2 rode chilipeper, in fijne ringen
Bereiding
Kook de rijst in een rijstkoker of in een pan volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
Was alle losse slabladeren**. Laat goed uitlekken in een vergiet en dep droog met keukenpapier. Leg ze daarna op een schaal of bord. Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar en bestrooi met de rode peper. Serveer bij de rijst en de sla.
* De saus (net als alle andere ingrediënten met een sterretje) is ook kant-en-klaar verkrijgbaar bij de Aziatische supermarkt, vraag naar ssamjang. Ook online verkrijg- baar via: Orientalwebshop.nl, Tjinstoko.eu en Asianfoodlovers.nl ** Gebruik je hardere koolsoorten, zoals Chinese kool? Blancheer die dan eerst. Breng een pan water aan de kook en laat de kool 2 minuten meekoken. Laat de koolbladeren vervolgens schrikken onder koud water, dep droog met keukenpapier en leg ze op een schaal.
GEROLDE OMELET met prei en zeewier
Bijgerecht (2-3 personen) bereiding 15 minuten
Ingrediënten
3 eieren ■ 1⁄4 prei (alleen het groen), in dunne repen of ringen ■ 1⁄2 winterpeen, in zo klein moge- lijke dobbelstenen (optioneel)
■ 1/8 tl zout (of naar smaak) ■ snufje gemalen zwarte peper ■
1 à 11⁄2 el zonnebloem- of olijfolie ■ 1gedroogdzeewiervel(kim)*
Bereiding
Kluts de eieren in een kom. Voeg vervolgens de prei, eventueel de peen en zout en peper toe, en roer goed door elkaar. Zet opzij. Verhit de olie in de grootste koekenpan die je hebt op middel- hoog vuur. Pak nu de kom met eieren en roer die nog even goed door. Giet het mengsel in de pan en zet het vuur laag.
Begin, als het ei nog nét vloeibaar is, met rollen. Leg daarvoor het zeewiervel op het nog vochtige ei. Draai met een spatel de omelet aan de buitenste kant 1 slag naar binnen. Druk goed aan. Draai nog een slag naar binnen en druk nog- maals goed aan. Rol zo de omelet langzaam, in ongeveer 4 minuten, naar binnen toe op. Met 2 spatels gaat dat makkelijker.
Druk de omelet als-ie helemaal
is opgerold voor de laatste keer goed aan. Rol het ei om, en druk ook deze kant voor de laatste keer aan. Leg de rol daarna op een snijplank en laat 2 minuten afkoelen. Snijd de rol vervolgens in stukken van ongeveer 11⁄2 centimeter dik. Je zult zien dat de binnenkant mooi gekleurd is. Lekker bij rijst, of als snackje bij bier of soju (Koreaanse borrel).
Nog niet uitgekookt?
In Zin 7 delen we nog een overheerlijk Koreaans recept. Nu in de winkel. Of bestel ‘em hier online.
De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief
PRODUCTIE: DANIËLLE BRONSGEEST | BEELD: JOSÉ VAN RIELE