Actrice & schrijver Willy van der Griendt:
‘Taal kan erotiserend werken’
Aan online daten op latere leeftijd vond ze iets sneus hangen. Dat juist zij niet in staat was om op een ‘natuurlijke’ wijze een man aan de haak te slaan! Actrice en schrijver Willy van der Griendt (1950) blijft geloven in die ene allesomvattende liefde. En schreef een openhartig boek over haar zoektocht: Daten voor gevorderden.
Je boek Daten voor gevorderden kreeg de prikkelende ondertitel mee: ‘Hoe ik tal van mannen ontmoette en mezelf tegenkwam’. En, op welke manier kwam je jezelf tegen?
“Het daten lukte totaal niet, de ene na de andere man vond ik niks. Na een tijdje dacht ik: dit kan niet alleen aan de mannen liggen. Dat is uitgedraaid op therapie. Ik ontdekte dat ik veel onzekerder was dan ik dacht. Ik had wel een grote mond en kwam heel zelfverzekerd over, maar dat was toch echt de buitenkant. Ik ontdekte dat ik onder mijn level datete omdat dat veilig was. Je kon die persoon afwijzen en zeggen dat het aan die ander lag. Inmiddels durf ik met interessante mannen te daten omdat ik een heel ander zelfbeeld heb. Dat is maar één voorbeeld van hoe therapie een spiegel is, maar wel een belangrijke.”
Je leidde een druk en avontuurlijk leven, stond op je 73ste nog in badpak op de cover van de Margriet en toch vond je de liefde niet. Heb je daar zelf een verklaring voor?
“Ik was heel druk met het leven zelf en wilde niet echt ruimte maken om iets op te bouwen. Een vaste relatie leek me ook vaak beklemmend. Geborgenheid vond ik burgerlijk, dat was ook de tijdgeest. Deep down vond ik relaties eng want dan moest je bewijzen dat je liefde kon geven en ontvangen. Ik achtte mezelf daartoe niet echt in staat. Als je niet veilig opgroeit en in je jeugd niet voldoende erkenning krijgt in de vorm van een stevig liefdesfirmament, is liefde een glibberig terrein waar je maar het beste een beetje om heen kunt lopen.”
Je ging het online datingpad op maar deed dat niet bepaald gretig. Wat stond je daar zo in tegen?
“Aan daten op latere leeftijd vond ik iets sneus hangen. Dat ik niet in staat was om op een ‘natuurlijke’ wijze een man aan de haak te slaan. Ik, die altijd zo geliefd en gewild was! Ik schaamde me ervoor dat ik needy was en me moest blootstellen aan pottenkijkers. Wie weet kwam ik wel een bekende tegen. Daarbij kon ik afgewezen worden, dat leek me vernederend.”
Wat versta jij precies onder ‘een grote allesomvattende liefde’? Denk je dat die echt bestaat? Heb je misschien eerder zo’n liefde gehad in je leven?
“Ik vermoed dat het een koestering is, iets waarnaar ik streef en over kan fantaseren. Als je verliefd bent, kom je in de buurt, dus ik ken het gevoel. Ik associeer een grote romantische liefde met tijd hebben voor elkaar, alles uitpraten, aandacht voor elkaar hebben. Ik hecht veel waarde aan de factor tijd omdat ik die vroeger niet had en daardoor relaties verknald heb. Soms zie ik een koppel dat heel goed op elkaar is ingespeeld en met veel respect voor elkaar. Dan denk ik: zie je wel, het bestaat. Dat is mijn houvast, ook omdat ik denk dat ik er nu veel meer van afweet.”
Je ontmoette vele mannen via de dates die je had. Welke is je het meest bijgebleven? Waarom?
“Ik val op mannen die goed kunnen schrijven. Zo ook deze. Het was in Covidtijd en dus stelden we een fysieke ontmoeting steeds uit. Ik werd helemaal verliefd op een man die goed woorden wist te vinden voor gevoel, emoties en opvattingen. Taal kan erotiserend werken. Toen het eindelijk zo ver was, kwam hij niet opdraven. Door dat mooie schrijven dacht hij de hoge verwachtingen die ik van hem had niet te kunnen waarmaken. Ik ben er erg stuk van geweest en kan iedereen aanraden niet te lang te wachten met elkaar zien.”
Is er iets waarvan je spijt hebt, terugkijkend op je datingavonturen?
“Ik denk niet dat het voor iedereen is weggelegd wat ik allemaal heb meegemaakt, maar ik heb nergens spijt van. Ik heb bizarre en ook teleurstellende ontmoetingen gehad maar óók hele mooie! Omdat ik open en onbevangen ben en goed van vertrouwen, loop ik meer risico. In mijn boek schrijf ik daar ook over. Ik ga altijd weer vol enthousiasme en met open vizier de volgende date tegemoet. Ik wil dat zo houden, want ik wil niet berekenend en bitter in het leven staan. Het is mijn levensmotto.”
Heb je voor onze lezers de ultieme datingtip? Wat zijn ware do’s en don’ts?
“Als je besluit iemand te ontmoeten, ga er dan ook helemaal voor. Gooi er energie in, anders laat die ander zich niet zien! Alleen dan kun je checken of die ander bijvoorbeeld ook van jouw humor houdt en tegen een stootje kan. En ga op de eerste date meteen iets doen, dan zie je sneller hoe die persoon zich in allerlei omstandigheden gedraagt. Trek je nare ervaringen niet persoonlijk aan en geloof niet te veel in wat iemand over zichzelf schrijft. Dat vereist zelfkennis en dat is niet iedereen gegeven.”
Waarom wilde je eigenlijk een boek aan je datingleven wijden? Wat wil je lezers meegeven?
“Daten op leeftijd is best moeilijk, er is sprake van een zekere schaamte en taboe. Hoeveel relaties ontstaan door online dating is niet bekend, de ontmoetingen die op niets uitlopen zijn aangetoond talrijk. De oudere dater praat er niet gemakkelijk over, men lijdt in stilte. Door de (h)erkenning die mijn boek absoluut oproept, wil ik dat we er samen om kunnen lachen en lezers vooral de boodschap meegeven: je bent niet de enige! Ik wil met mijn boek alle dappere daters een hart onder de riem steken.”
Hoe ontstond het boek, maakte je van elke date aantekeningen?
“Ik maak geen aantekeningen van mijn dates, maar ik heb als handvat natuurlijk wel mijn – soms te – lange correspondenties! Een en ander is begonnen met mijn columns voor Margriet. Ik merkte dat het onderwerp daten enorm leeft en dat het een soort tragiek én humor in zich draagt. Door de diepte in te gaan ontstond er langzaam een boek. Ik heb alle mannen geanonimiseerd en ik denk dat ik ze met respect heb beschreven. De therapiesessies heb ik gereconstrueerd, een mooie oefening om weer opnieuw naar mezelf te kijken.”
Geloof je nog in de liefde?
“Ja. Dat pakt niemand van me af. Liefde uit zich in een glimlach, een kneepje in je hand. Het bestaat uit kleine dingetjes die zich steeds weer aan je openbaren. In mijn boek heb ik het over de zeven vonkjes waarvan een van de belangrijkste toch wel het vermogen tot zelfreflectie is. Die zeven kenmerken zijn een mooie start, daarna komt misschien de liefde. Niet andersom, is inmiddels mijn overtuiging. Er is geen garantie op liefde maar als je zelf liefde geeft, ontstaat er vanzelf verbinding.”
Kunnen we nog een keer een boek van jouw hand verwachten?
“Ik was al bezig met een scenario voor een televisieserie. Ik heb tot 2019 op het ROC gewerkt als docent en coach, en kwam toen op een prachtig verhaal over een Antilliaanse jongen. Door taalachterstand zou hij zijn diploma niet halen en dat zou zijn leven behoorlijk bepalen. Ik trok me het lot van die jongen zodanig aan dat ik wel een verhaal over hem móest schrijven. Die synopsis ligt er nog steeds en mijn handen jeuken om dat tot een boek te verwerken.”
Over het boek
Actrice en schrijver W. pronkte op haar 73ste in badpak op de cover van de Margriet en leidde altijd een avontuurlijk en druk leven, maar die grote, allesomvattende liefde die haar tot het einde der tijden zou vergezellen heeft ze nog niet gevonden. Sinds een aantal jaar begeeft ze zich – met gezonde tegenzin – op het online datingpad. Ze valt van de ene date in de andere, de mannen die ze ontmoet zijn afwisselend leuk, bizar en buitengewoon gênant, maar de ware zit er niet tussen. Toch geeft ze niet op, want het idee dat een algoritmische toevalstreffer haar toch ineens ten deel valt werkt als een verslavend levenselixer: hij moet toch ergens zijn, die leuke, maatschappelijk geëngageerde, slimme, knappe, vrijgevochten en welbespraakte man? Tijdens W.’s zoektocht naar een geestverwant die net als zij is gevormd door de roemruchte jaren 70 wordt ze meer en meer geconfronteerd met de vraag: aan welke voorwaarden moet mijn toekomstige partner voldoen en wat zegt die wensenlijst over mij? Daten voor gevorderden is het tragikomische verhaal van een zoektocht naar echte liefde wanneer je alles in je leven al voorbij hebt zien komen.
(Daten voor gevorderden, Nijgh & Van Ditmar, € 21,99)
Over de schrijver
Willy van der Griendt (1950) studeerde pedagogiek. Na een korte carrière in de reclassering waarbij ze werkte met jonge boefjes maakte ze een radicale switch naar een zangopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (1986). Van der Griendt speelde in een groot aantal toneelstukken, televisieseries en films. Daarnaast heeft ze altijd veel geschreven, zowel voor zichzelf (theater, liedteksten en haar one-womanshows) als in opdracht (events, bedrijven en non-profitorganisaties). Tot 2019 werkte ze als docent en coach voor het ROC, waar zij een televisiescenario over heeft geschreven. De laatste tijd legt ze zich toe op het schrijven over haar eigen levenservaringen en schrijft ze columns voor het weekblad Margriet.
Zin in?
Wij geven 3 exemplaren van Daten voor gevorderden weg. Kans maken? Deel je gegevens in onderstaand winformulier en wie weet. Meedoen kan t/m 7 augustus.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."