Groen doen
Maak jij het verschil?
Nadine Maarhuis interviewde meer dan dertig pioniers en geeft de lezer handvatten om zelf aan de slag te gaan. De Groene Actiegids is er voor wie de ambitie heeft een ecodorp te starten, maar óók voor wie wil weten met welke kleine veranderingen in huis je al verschil kan maken. We spraken Nadine kort over haar ‘groene’ boek, waarvan we ook nog eens drie exemplaren mogen weggeven.
Elke dag wordt de ecologische samenleving vormgegeven. Gewoon door burgers zoals jij en ik, die op lokaal niveau de handen ineenslaan. Zij starten ecodorpen, voedselbossen, natuurscholen, steward-owned bedrijven en geven hun lokale bos of rivier zelfs rechten. Maar ook op kleine schaal dragen elke dag mensen bij aan de ecologische samenleving: door insectenhotels op hun balkon te installeren, of door tweedehands spullen te kopen.
Voor haar Groene Actiegids interviewde Nadine Maarhuis meer dan dertig pioniers en geeft de lezer handvatten om zelf aan de slag te gaan. Dit is een boek voor wie de ambitie heeft een ecodorp te starten, maar óók voor wie wil weten met welke kleine veranderingen in huis je al verschil kan maken. En voor iedereen die iets wil veranderen, maar gewoon niet weet waar te beginnen. De groene actiegids is een praktische gids, boordevol verhalen die inspireren om de samenleving te veranderen op alle mogelijke niveaus.
1. Waarom moest de Groene Actiegids er komen?
Zoveel mensen denken dat hun inspanningen te klein zijn om echt een verschil te maken voor de natuur. Maar er zijn talloze manieren waarop we de wereld beter kunnen achterlaten dan hoe we haar aantroffen. Dat positieve handelingsperspectief wilde ik delen, juist omdat onze planeet dringend om actie vraagt. En het mooie is: groene keuzes verrijken niet alleen de Aarde, maar ook je eigen leven. Ze geven energie, maken gelukkig en geven je het gevoel dat je écht iets bijdraagt. Wanneer je de wilde bijen en vlinders ziet neerdalen op de biologische bloemen in je tuin, de vrijheid ervaart die consuminderen met zich meebrengt, of weet hoe bijzonder het is om een voedselbos te onderhouden, wil je nooit meer anders.
2. Er zijn meer boeken over het bijdragen aan een ecologische samenleving? Wat maakt jouw boek anders?
In De groene actiegids deel ik niet alleen inspirerende verhalen en praktische stappenplannen om in actie te komen, maar leg ik ook de nadruk op het belang van gemeenschapsgevoel en collectieve actie. In plaats van vergroening te zien als een individuele uitdaging, moedig ik lezers aan om samen met anderen stappen te zetten, bijvoorbeeld door lokale initiatieven op te starten of zich aan te sluiten bij bestaande ecologische projecten. Daarnaast vind je in het boek acties op het gebied van allerlei thema’s – van biodiversiteit tot natuuronderwijs – en staat het vol met zowel eenvoudige dagelijkse aanpassingen als ambitieuze lange termijn projecten, zoals het opzetten van een ecodorp. Hierdoor is het boek geschikt voor lichtgroene beginners, maar ook doorgewinterde veranderaars. Van de eerste lezers heb ik verder gehoord dat de positieve toon en energie van het boek hen enorm aanspreekt – het geeft ze daadwerkelijk de motivatie om aan de slag te gaan!
3. Kun je een groene actie tip met onze lezers delen? Iets uit je boek dat niet zo voor de hand liggend is?
“Misschien weet je veel van ecodorpen, werk je als boswachter of run je een circulair bedrijf en wil je je kennis met de volgende generatie delen. Geef dan een groene gastles. Bijvoorbeeld op de school van je kinderen, een school in de buurt of – ook leuk – de school waar je ooit zelf op hebt gezeten. Zorg tijdens je les voor een afgebakend onderwerp en maak het zo concreet mogelijk. Dus niet: ‘biodiversiteit’, maar: ‘het belang van wilde bijen’. En bereid praktische opdrachten voor: laat de leerlingen bijvoorbeeld hun eigen tiny house ontwerpen.”
Inhoud van de Groene Actie Gids
Hoe je een tiny house-gemeenschap start
Je je tuin transformeert tot groene oase
Verliefd wordt op consuminderen
Hoe je een boerderij begint die de natuur herstelt
Een kledingruil organiseert
De natuur rechten geeft
Een geveltuintje aanlegt
Je boodschappenlijst vergroent
Afscheid neemt van plastic
Hoe je een insectenhotel bouwt
Of een spullenbieb start
Een voedselbos aanplant
Grond vrijmaakt uit de economie
Van ecologische bedrijven de norm maakt
en nog zo veel meer!
Over de schrijver
Nadine Maarhuis (Zaanstad, 1994) is journalist, socioloog en activist. Ze interviewde honderden groene changemakers en is hoofdredacteur van We Are The ReGeneration: hét platform over regeneratie. Als co-initiator van de Koop Niks Nieuws Challenge stond ze afgelopen jaar op plek 16 van de Duurzame 100 van Trouw.
Foto: Anneke Hymmen
Zin in?
Wij mogen 3 exemplaren weggeven van De Groene Actiegids. Wil je kans maken? Deel je gegevens in onderstaand winformulier. Meedoen kan t/m 23 oktober.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."