Meer energie dan ooit
11 x de mooiste buitenzwemplekken
Zwemmen is sowieso gezond, maar baantjes trekken in open water is nog veel beter. Voor je lichaam, je weerstand en je geest. Met de lente in aantocht, delen we de mooiste buitenzwemplekken plus een stappenplan om deze levensveranderende ervaring vol te houden.
Een duik in open water kan je gezondheid een behoorlijke oppepper geven. Volgens velen zelfs een levensveranderende ervaring. Door de kou gaat je stofwisseling op een hoger pitje. Goed voor de verbranding van calorieën en dus goed voor je gewicht. Ook je humeur knapt op van buitenzwemmen. Doordat kou ‘stress’ veroorzaakt, maakt je lichaam adrenaline en endorfines aan: hormonen die voor een gelukkig gevoel zorgen. Met de lente in aantocht is dit dan ook hét moment voor jouw eerste frisse duik.
11x De mooiste buitenzwemplekken
Zwemmen in natuurwater. Waar is het schoon en veilig? Kijk op Zwemwater.nl voor alle info en locaties. Wij kozen alvast de 11 allermooiste voor je uit.
1. Het Lauwersmeer
Op de grens tussen Friesland en Groningen, openend naar de Waddenzee, ligt het Lauwersmeer. U vindt er mooie natuur en prachtige vergezichten. Er zijn verschillende fijne zandstranden van waar u uw zwemtocht kunt beginnen.
2. Het Blauwe Meer
Het Blauwe Meer bij Hoogersmilde in Drenthe doet zijn naam eer aan. De diep blauwgroene kleur van het water wordt veroorzaakt door het mineraal glauconiet. Het meer zelf is ontstaan is door zandwinning en ligt bij het Leggelderveld, een natuurgebied in wording met bossen, natte en droge heide.
3. De Markerwadden bij Flevoland
Een uniek, nieuw natuurgebied midden in het Markermeer. U kunt zwemmen bij het Noordstrand en het havenstrand. De Markerwadden zijn alleen over water bereikbaar, vanuit Lelystad is er een veerverbinding.
4. De Vinkeveense Plassen
Tussen Utrecht en Amsterdam liggen de drie Vinkeveense Plassen. In de plassen liggen nog oude legakkers die ontstonden door de turfwinning. Op de akkers werd het uitgestoken veen te drogen gelegd. Om deze smalle lange legakkers te beschermen tegen de soms flinke golfslag in de Noordplas zijn twaalf zandeilandjes opgespoten. Dit geheel vormt een prachtige plek om een flinke zwemtocht te maken.
5. De Spiegelwaal
De Spiegelwaal bij Nijmegen is een nevengeul van de grote Waal. Het is aangelegd om bij hoog water de rivier de ruimte te geven. In de zomer kunt u heerlijk zwemmen in de Spiegelwaal maar blijf wel in het deel dat is afgezet met boeien, tussen de Lentloper en de spoorbrug.
6. Het Veerse Meer
Bij de Veerse Dam in Zeeland heeft u het voor het kiezen. Zout water en getijdenwerking of liever toch wat beschutter zwemmen? Aan de ene kant van de dam ligt de Noordzee, aan de andere het Veerse Meer, dat wat rustiger en minder zout is.
7. ’t Wed
In Nationaal Park Zuid-Kennemerland, tussen Zandvoort en IJmuiden en ten westen van Haarlem, ligt duinmeer ’t Wed. In dit gebied is het naast heerlijk wandelen en fietsen ook prima zwemmen. Bij ’t Wed (het makkelijkst te bereiken via ingang Koevlak) zijn de voorzieningen goed: er liggen zwemlijnen, er zijn toiletten en het ligt aan een lekker stukje strand. Met wat geluk ziet u er nog herten, reeën of wisenten.
8. Het Paterswoldsemeer
Op de grens van Groningen en Drenthe ligt het Paterswoldsemeer, dat in de 16de en 17de eeuw is ontstaan door afgraving van het veen. Het meer is geliefd onder watersporters; er wordt veel gezeild. De beste plek om te zwemmen is De Lijte, aan de zuidkant van het Paterswoldsemeer. Er is een strandje en een zwemsteiger. Een frisse duik kan ook in de nabijgelegen Hoornseplas.
9. De Biesbosch
Nationaal Park De Biesbosch heeft vele zandstrandjes waar het fijn zwemmen is. In het algemeen gelden er in dit gebied – deels Zuid-Holland, deels Noord Brabant – wat zwemmen betreft weinig regels, en is er heel veel water. Dat is ook meteen het gevaar: kijk uit met zwemmen op afgelegen plekken. De Biesbosch is in het algemeen niet zo diep; duiken of een bommetje vanaf een boot wordt niet aangeraden!
10. De Amstel
Het is geen officiële zwemplek maar geen Amsterdammer die zich daaraan stoort: zwemmen in de Amstel, waarom niet? In de zomer lijkt het aan de Weesperzijde wel een vakantieoord; de naam Costa del Weesperzijde is al ingeburgerd. Bij de Berlagebrug is een steiger die het zwemmen makkelijk maakt. Blijf op uw hoede en zorg ervoor dat u goed zichtbaar bent; er wordt hier ook veel gevaren. Van bruggen springen blijft levensgevaarlijk en kijk niet raar op van een verdwaalde fiets in het water…
11. De Haarrijnseplas
De zonsondergang op het strand van ‘Leidsche Rijn aan Zee’ – zoals het hier wordt genoemd – schijnt geweldig te zijn. De Haarrijnseplas ligt dicht aan de A2 bij Utrecht, tussen Maarssen en Vleuten. De plas is belangrijk voor het watersysteem in de buurt want hij fungeert als opvang voor overtollig oppervlaktewater in natte tijden. Het water wordt gefilterd voordat het hier terechtkomt en is dus lekker helder. Zwemmen mag, maar het seizoen loopt tot 1 oktober. Alleen met mooi weer is er toezicht.
Bouw het op
Met de lente in aantocht, lijkt het al snel heel aantrekkelijk om in open water te gaan zwemmen. Maar pas op, water blijft lang koud. Zeker tot mei is open water in Nederland vaak nog erg koud. Ga daarom niet meteen een half uur zwemmen maar bouw het op. Begin met 5 tot 10 minuten. Dat lijkt kort, maar in koud water is dat al best lang.
Meer tips:
- Een wetsuit kan lekker zijn maar niet alle wetsuits zijn even dik. Informeren welke geschikt is voor koud water.
- Je hoofd koelt snel af in kou. Draag daarom een – siliconen of neoprene – badmuts.
- Zwem met een kleine zwemboei. Daarmee bent je zichtbaar voor anderen en kun je even uitrusten.
- Onderkoeling ligt op de loer bij koud weer. Zwem niet alleen. Met een of meerdere anderen ben je veiliger.
- Doe oordoppen in als je van plan bent met uw hoofd onder water te zwemmen. De kou kan op je evenwichtsorgaan slaan, dat vlak achter uw oren zit.
- Glij rustig het water in zodat je kunt wennen aan de kou. Als je ondanks dat toch je ademhaling door de kou niet onder controle krijgt, ga dan het water uit.
Stappenplan Buitenzwemmen
1 Neem iemand mee
2 Zorg voor een goede warming-up
3 Bouw het rustig op
4 Let op je ademhaling
5 Neem iets warms mee (thermoskan, warme kleding)
6 Bereid je mentaal voor
7 Hou het veilig
Wist je dat?
Bij buitenzwemmen het calorieverbruik nog hoger is?
Zwemmen een balanssport is die wel de spieren traint maar niet de gewrichten belast?
Buitenzwemmen heel goedkoop is? Een kaartje kopen hoeft meestal niet.
Een half uur zwemmen net zoveel calorieën kost als een heel uur flink doorwandelen?