Werkdossier
Nog lang niet uitgewerkt
Of je nu in loondienst werkt, doorwerkt of als vrijwilliger aan de slag bent: als 50-plusser ben je GOUD op de werkvloer. Daar mag best wat meer waardering voor komen. Begin maar vast bij jezelf: als je in jezelf gelooft, gaat (nieuw) werk krijgen of van baan veranderen ook écht lukken.
Talent is niet leeftijdgebonden. Uit onderzoek blijkt leeftijd zelfs een nietszeggend criterium als het gaat om de inzetbaarheid van een werknemer. Hoe zou het dan toch komen dat aan 50-plussers het beeld kleeft dat zij niet flexibel en innovatief zouden zijn? Vooroordelen, dat zijn het. Want er zijn zó veel voorbeelden die het tegendeel laten zien. Van alle 50- tot 66-jarigen werkt maar liefst driekwart. Twintig jaar geleden was dat nog maar 32 procent. Ook het aantal doorwerkende 67-plussers is de laatste tien jaar verdubbeld: van 118 naar 236 duizend. De komende tien jaar loopt dit nog op naar bijna een half miljoen doorwerkers, zo blijkt uit een studie naar de arbeidsdeelname van gepensioneerden door ABN Amro. Dus: wég met die vooroordelen. Wij zijn als 50-pluswerknemers hard nodig. En niet alleen omdat we met zoveel zijn en om de economie draaiende te houden, nee, vooral vanwege onze kwaliteit.
De 50+-loopbaanexpert:
“Ja, leeftijdsdiscriminatie bestaat. Toch is de belangrijkste reden van werkeloosheid onder oudere werknemers dat 50-plussers verkeerd solliciteren,” zegt loopbaanexpert, auteur en theatermaker Anne-Marije Buckens (1988). Met haar bedrijf 50 Company ontwikkelde Anne-Marije een praktische methode om 50-plussers beter voor te bereiden om de arbeidsmarkt, een nieuwe baan te vinden, of hun huidige baan te behouden.
Anne-Marije: “De arbeidsmarkt is een kwestie van vraag en aanbod. Als werkende of werkzoekende moet je zorgen dat jouw aanbod aansluit bij de vraag van de werkgever. Natuurlijk is dat lastiger wanneer je jaren voor hetzelfde bedrijf hebt gewerkt, maar dat 50-plussers minder makkelijk aan passend werk komen, vind ik een complete devaluatie van de doelgroep. Zeker in deze tijd is veel mogelijk. Veel branches kampen met een personeelstekort. Waar ik tien jaar geleden voornamelijk ontslagen werkzoekenden begeleidde, hoor ik steeds vaker: ‘Ik heb een prima baan, maar ik denk dat ik beter kan krijgen’.” Ben jij op zoek naar een baan of wil je overstappen maar weet je niet hoe? Met deze acht tips moet het volgens Anne-Marije lukken!
- Solliciteer met je levensfases mee
“Er bestaan banen voor junioren en voor senioren. Reageer niet tegen beter weten in op functies waarvoor veelal jongeren worden aangenomen. Selecteer op vacatures waarin duidelijk naar voren komt dat ervaring wordt gewaardeerd.”
- Ken je kwaliteiten
“Met andere woorden: wie ben je? Waarom ben jíj de aangewezen persoon voor deze functie? Daar gaan veel 50-plussers de mist mee in. Omdat ze zichzelf te bescheiden neerzetten of te weinig aansluiting zoeken met dat wat de werkgever vraagt. Houd jezelf een spiegel voor of vraag rond in je inner circle. Wat maakt jou uniek? Omdat het zo vanzelfsprekend is, zijn we ons vaak niet bewust van onze eigen kwaliteiten en competenties. Veel sollicitaties van 50-plussers die ik onder ogen krijg, zijn te dunnetjes, te algemeen. Ze missen eigenheid of overtuiging. Met open deuren als: ‘Ik heb geen 9 tot 5 mentaliteit, ben stressbestendig, een teamplayer en een doorzetter’ zeg je eigenlijk precies niks. Je moet je verhaal wel stutten. Als je bijvoorbeeld als accountmanager werkt of hebt gewerkt, zou je kunnen zeggen: ‘Door mijn jarenlange ervaring op de werkvloer kan ik goed omgaan met ontevreden klanten.’ Of ‘Moeilijke casussen zijn bij mij in goede handen want heb veel relativeringsvermogen.’ Kortom: kleed je verhaal aan met dat wat relevant is voor die functie.”
‘Begeleidde ik tien jaar geleden voornamelijk ontslagen werkzoekenden, nu zijn het mensen met een prima baan die beter willen’
- Laat jezelf zien
“Veel 50plus-werkzoekenden zijn veel te onzichtbaar. Maak een account aan op LinkedIn of werk je pagina bij. Plaats bij je profielfoto Open to work. Reageer op posts van potentiële opdrachtgevers. Ook hier: wees niet te bescheiden. Dus geen veilige duimpjes en likes. Je moet proactief zijn, naar buiten treden. Letterlijk en figuurlijk. Jongere generaties vinden het makkelijker om zichzelf te laten zien. Met dank aan sociale media. Maar uiteindelijk heeft het allemaal niks met leeftijd te maken maar met zichtbaarheid.”
- Stel een top 10 samen
“Bij welke bedrijven in jouw regio zou je graag zou willen werken? Houd rekening met je maximale reisafstand. Speel jezelf in de kijker bij deze bedrijven. LinkedIn is hiervoor een prachtig medium, want dan kun je opzoeken wie daar de recruiter of de eigenaar is. Maar vergeet Instagram en TikTok niet. Een brutaal mens heeft de halve wereld. Stuur een berichtje of DM waarin je laat weten: ‘Ik ben beschikbaar. Ik kan jou helpen met… Ik zie op jullie website dat … Voor deze uitdaging kan ik een oplossing bieden. Ik ben heel goed in…’ En sluit af met: ‘Zullen we een keer kennismaken?’”
- Schrijf werkgevergericht
“Een veel gemaakte fout in sollicitatiebrieven is dat ze te veel op de sollicitant zijn gericht. Handig dat je op de fiets naar de zaak kunt komen, fijn dat je mogelijkheden ziet om je binnen het bedrijf te ontwikkelen maar: daarmee verkoop je jezelf natuurlijk niet. Schrijf werkgevergericht. Verdiep je. Wat vindt de werkgever belangrijk? De essentie van de vacature ontdek je door met een marker door de vacaturetekst te gaan en vier tot acht competenties aan te strepen. Een modernere aanpak kan ook. Haal de vacaturetekst door ChatGPT en stel de vraag: ‘Wat zijn in deze vacature de vijf belangrijkste competenties voor deze functie? Daar schrijf je je brief omheen.”
- Beweeg met de markt mee
“De arbeidsmarkt verandert snel, dus je zult moeten meebewegen, leren en ontwikkelen. Vier procent van de beroepen die we nu kennen zal in 2030 door technologische ontwikkeling zijn verdwenen. Je moet dus niet alleen denken: Waar word ik blij van? Maar ook: kijken waar de arbeidsmarkt zich naartoe ontwikkelt. Wat verdwijnt er? Wat komt ervoor in de plaats en hoe pas ik daarin? ‘AI is niks voor mij,’ hoor ik vaak. Maar AI is de toekomst, vergelijkbaar met de opkomst van het internet in de jaren 80. Dus stap op die bus. Want als je de aansluiting nu mist, hoe moet dat dan als je straks tien jaar verder bent? Of je nu in de zorg wil werken, in de bouw of als buschauffeur of op kantoor: iedereen gaat met deze ontwikkelingen te maken krijgen – al is het maar om je loonstrook te downloaden.”
- Daag jezelf uit
“Ouder worden betekent ook je adaptieve vermogen onderhouden. Ik spreek veel 50-plussers die angstig zijn om een switch te maken. Omdat ze denken: ik kan het niet meer, nieuwe systemen aanleren. Je brein fit houden hoeft niet altijd werkgerelateerd te zijn. Zoek online naar MOOC, ofwel Massive online opensource courses. Daar vind je gratis en voor niets hoogwaardig studiemateriaal. Ook als je bijvoorbeeld een nieuwe taal aanleert met iets als Duo Lingo of pianoles neemt, raakt jouw brein gewend aan het opnemen van nieuwe kennis. Waardoor je in een nieuwe baan makkelijker en veel sneller kunt schakelen.”
- Bepaal je drijfveren
“’Wat is mijn ambitie voor de komende jaren? Welke talenten breng ik mee en wat heeft de werkgever daaraan? Wat koopt hij ervoor?’ Mag je op gesprek, dan is het handig om deze vragen alvast voor jezelf te beantwoorden.”
Dossiervorming
Lees ook: Zin.nl/monddossier Zin.nl/oordossier Zin.nl/oogdossier Zin.nl/bottendossier Zin.nl/menopauzedossier Zin.nl/mantelzorgdossier, Zin.nl/mindfuldossier & Zin.nl/slaapdossier
Zin in meer?
Meer tips én ervaringsverhalen van een doorwerker, een vrijwilliger en een jobhopper lees je in Zin Magazine nr. 2. Nú in de winkel, of bestel ‘m hier.
De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief
Tekst: Petra Schouten Media