![Verander je wachtwoord dag](https://www.zin.nl/app/uploads/2025/01/Verander-je-wachtwoorddag-scaled-734x380-c-center.jpg)
Verander je wachtwoord dag
Better safe than sorry
Hoe vaak verander jij je wachtwoorden? Op 1 februari 2025 is het Change Your Password Day, het moment om je online accounts te beschermen. Het is vooral bedoeld om cybersecurity aan het licht te brengen en bewustwording te creëren over internetveiligheid. Wat dan een sterk wachtwoord is en hoe je deze onthoudt, vertellen we je in deze blog.
Cybercriminelen doen goed onderzoek in hoe mensen hun wachtwoorden samenstellen. Daarbij struinen ze zelfs sociale media af om bijvoorbeeld de naam van huisdieren, geboorte- en trouwdata te achterhalen. Dus vergroot je digitale veiligheid en verander je wachtwoorden vandaag nog. Hoe? We helpen je op weg. Allereerst, gebruik waar mogelijk twee-factor-authenticatie (2FA).
Wat zijn slechte wachtwoorden?
Veel mensen gebruiken nog steeds voor de hand liggende en snel te kraken wachtwoorden als 123456, welkom01, de naam van je kind of een geboortedatum voor verschillende accounts. Dat geeft hackers vrij spel. De Britse betalingsprovider Dojo analyseerde meer dan 6 miljoen wachtwoorden, die op een lijst van gehackte wachtwoorden staan. Wat opvalt, is dat gehackte wachtwoorden vaak:
- bestaan uit kleine letters;
- te kort zijn (maximaal 6 tekens);
- beginnen met een hoofdletter en eindigden met een speciaal teken;
- bestaan uit titels van tv-programma’s, kleuren, modemerken, steden, landen, films, automerken, namen van huisdieren en scheldwoorden.
Help, ik weet mijn paswoord niet meer
Wist je dat een wachtwoord met zes kleine letters meteen kan worden gekraakt. Gebruik je zeven letters dan is dat een klusje van 0,12 seconden. Eén hoofdletter, één cijfer of één speciaal teken biedt maar een beetje extra bescherming, dus wees creatief. Het probleem is vaak het onthouden van wachtwoorden. De meest gestelde vragen bij computergebruikers gaan over wachtwoorden. Hoe onthoud je een wachtwoord? Wat is een sterk password? Hoe vind ik een vergeten wachtwoord terug.
Tips voor sterke wachtwoorden
Een sterk wachtwoord moet uniek zijn en door een computer moeilijk te kraken. Hiervoor gebruik je een mix van kleine letters, hoofdletters, cijfers, speciale tekens en spaties. Het advies is om 12 karakters te gebruiken.
- Bedenk een wachtwoordzin in plaats van een wachtwoord. Kies een geheime zin die alleen jij weet. Dit is vaak gemakkelijker te onthouden dan een complex wachtwoord.
- Verzin geen wachtwoord dat erg lijkt op één van jouw andere wachtwoorden. Als je oude wachtwoord “CaviaBep12” is, maak dan geen nieuw wachtwoord aan dat daar heel erg op lijkt, bijvoorbeeld “CaviaBep34”. Dit is gemakkelijk te raden, en dus niet sterk genoeg. Bedenk dus iets totaal anders.
- Gebruik geen wachtwoorden die overeenkomen met makkelijk te raden formaten zoals kalenderdata, kentekenplaten of telefoonnummers.
- Maak gebruik van een wachtwoordmanager. Hierdoor hoef je maar een enkel (sterk!) wachtwoord of wachtwoordzin te onthouden en worden al je andere wachtwoorden veilig opgeslagen.
- Kies iets wat je leuk vindt en stop dit in je wachtwoord. Dit kan de titel van je favoriete nummer zijn of de naam van je oude knuffel. Daarna is het een kwestie van ombouwen. Voeg cijfers (jaartal), leestekens en hoofdletters toe en voilà, een sterk wachtwoord.
- Je kunt ook een zin nemen uit een kinderliedje. Pak vervolgens de eerste letter van elk woord. Neem bijvoorbeeld het de eerste twee zinnen uit het liedje Klein, Klein Kleutertje. Wat doe je in mijn hof. Het wachtwoord wordt dat KkKwDjImH@2025
- De meeste webbrowsers hebben ook de mogelijkheid om wachtwoorden op te slaan. Dat betekent uiteraard niet dat je daarna het wachtwoord mag vergeten. Gebruik deze functie ook enkel op een computer die beveiligd is met een goed wachtwoord.
Zo maak je een hardwaresleutel
Een wachtwoord onthouden is moeilijk, maar je wachtwoord opschrijven in een boekje is ook niet helemaal veilig. Want stel dat er wordt ingebroken. Een hardwaresleutel helpt je je wachtwoord te onthouden. Dit is een deel van je volledige wachtwoord dat je ergens opschrijft, waardoor je een geheugensteuntje hebt. En mocht iemand toch je wachtwoordenboekje stelen, dan weet diegene niet direct wat je volledige wachtwoord is.