
Neem de regie over je hormonen
Week van de Overgang - 7 tm 13 april
In aanloop naar De week van de overgang (7 t/m 13 april) deelt acupuncturist Stefanie de Jong speciaal voor Zin deelt ze praktisch toepasbare leefstijiltips uit de Chinese Vrouwengeneeskunde, waarmee je zelf regie neemt over je hormoonbalans. ‘Vestig je aandacht op het positieve’
Dé levensfase van zingeving
De overgang is bij uitstek dé levensfase om als vrouw vorm te geven aan wat je altijd al wilde doen en wie je ten diepste bent. De vrouwelijke fysiologie ondersteunt dit: energie die voorheen ging zitten in je maandelijkse cyclische beweging, mag je nu voor jezelf houden! In de visie van de Chinese Vrouwengeneeskunde is het dé belangrijkste levensfase voor vrouwen met betrekking tot zingeving.
Een beeld vormen begint met weten wat het is
Het moment van de laatste menstruatie heet menopauze. De periode daar omheen is de overgang. Deze periode van hormonale veranderingen begint al subtiel vanaf het 35e levensjaar. De meeste vrouwen ervaren fysieke en/of mentale klachten vanaf hun 45e en de gemiddelde leeftijd waarop de Nederlandse vrouw haar laatste menstruatie heeft is 51 jaar.
Hormonale veranderingen in de overgang starten dus veel vroeger dan de meeste vrouwen weten. Dit is de reden dat klachten die zich in de pre-overgang openbaren, vaak verward worden met stress of burn-out gerelateerde klachten. Voor een groot deel van de vrouwen betekent de overgang een transformatie op meerdere levensgebieden. Zowel op persoonlijk vlak als in werk of sociaal leven.
Negatief perspectief in onze samenleving
Rood worden op de meest ongemakkelijke momenten, stinkzweet, vetrolletjes, emotioneel prikkelbaar…het zijn maar een paar voorbeelden van klachten waardoor een vrouw in de overgang zich zou willen verstoppen als een beer in winterslaap.
Het ideaalplaatje van de vrouw zoals de maatschappij het voorspiegelt, of de ongezouten mening van je puberdochter over jouw veranderende lichaam, dragen niet echt bij aan het stevige zelfbeeld dat passend zou zijn in deze levensfase, aldus Stefanie de Jong. Zij is van mening dat fysiologische veroudering onterecht wordt gezien als aftakeling in plaats van als kenmerk van levenservaring en wijsheid. Zij ziet kansen in de Chinese cultuur om dit perspectief te veranderen.
Positief perspectief vanuit Chinese Vrouwengeneeskunde
Rimpels zijn daar het zichtbare bewijs van levenswijsheid.
Volgens de Chinese wijsheid ontwikkelen vrouwen zich in cycli van 7 jaar. Op 5×7 zouden de eerste tekenen ontstaan dat het hoogtepunt van fysieke ontwikkeling gepasseerd is. De eerste rimpeltjes verschijnen. Op 7×7 zijn alle vitale substanties die de vruchtbaarheid ondersteunen ‘opgedroogd’ en volgt de menopauze, die wordt omschreven als ‘bloed wordt uitgespaard en kan opstijgen naar het Hart voor mentaal-emotionele rijping en expressie’. Vanuit het Chinese perspectief is de overgang voor een vrouw dé fase van mentaal-emotionele verdieping. Omdat er definitieve hormonale veranderingen plaatsvinden, is het een fase van zoeken naar een nieuwe balans en dé kans om een (nog) betere versie van jezelf te ont-dekken.
Praktische tips
Als specialist in hormonale veranderingen, deelt Stefanie de Jong graag praktische tips vanuit haar vakgebied. Zij ervaart op 42-jaige leeftijd zelf al de pre-overgang.
‘Het verbaast me niets dat ik er op tijd bij ben. Ik kan mijn overgang moeiteloos omarmen, omdat het geheel in lijn is met mijn missie andere vrouwen te helpen een optimale hormoonbalans te vinden tijdens deze levensfase. Naast met kennis en vaardigheden bijdragen aan een positiever perspectief, kan ik nu ook het voorbeeld leven!’
Flexibiliteit en stressreductie zijn dé sleutelwoorden om optimaal te (blijven) functioneren tijdens de overgang. Een paar praktische tips om deze sleutelbegrippen ook daadwerkelijk in je leven te manifesteren zijn:
Train je innerlijke grenswachter
Door de afnemende productie van Oestrogeen kun je je sneller somber voelen en moeite ervaren te verbinden met jezelf of anderen. Dit beïnvloed je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Het kan ook van invloed zijn op je houding ten opzichte van collega’s, of de manier waarop je je werk ervaart. Het signaal is: herijk je grenzen. Reduceer stress en zeg eens wat vaker ‘nee’…Dit kan een flinke uitdaging zijn in het begin, maar is voor iedereen te trainen.
Ga het gesprek aan
De drempel om vrouwspecifieke klachten te bespreken kan hoog zijn. Als dat voor jou zo is, probeer dit dan eerst in je binnencirkel. Uiteindelijk is het belangrijk dit ook met de buitenwereld te bespreken. Op werk bijvoorbeeld, kun je veel baat hebben bij flexibele werktijden als je slecht slaapt door opvliegers of pijnlijke gewrichten. Of plan extra tijd tussen afspraken, zodat je je even kunt omkleden als je veel transpireert, of je even kunt terugtrekken als je overprikkeld raakt. Openheid over je hormoon-gerelateerde klachten zal tot meer begrip van je omgeving leiden.
Doe het niet alleen
Je weg vinden naar die nieuwe balans en zingeving tijdens de overgang is een individuele reis. Afhankelijk van de fysieke en mentaal-emotionele klachten waar jij tegenaan loopt en jouw individuele behoeften en verlangens. Maar individueel betekent niet dat je het alleen moet doen!
Samen met jou gaan alle vrouwen, iets vroeger of iets later, door deze levensfase. Het zal dus niet moeilijk zijn om herkenning te vinden in je omgeving.
Bij vriendinnen, familie of (online) community’s. Ook voor werkgevers komen steeds meer mogelijkheden om support aan te bieden, laat je eens informeren via brancheverenigingen. En er zijn veel zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van vrouwen in deze levensfase. Denk bijvoorbeeld aan overgangsconsulenten, leefstijlcoaches of acupuncturisten voor vrouwen. Onderzoek welke vorm of therapie bij jou past en laat je ondersteunen.
Meer weten of persoonlijk advies?
In de week van de overgang organiseert Stefanie de Jong een gratis online masterclass voor vrouwen in de (pré)overgang: Dames, neem regie over je hormonen! Dinsdag 8 april, 19.00 – 20.00 uur. Meld je aan via www.praktijklaogong.nl/overgang