Slank zonder pillen
Of weer een nieuwe dieethype? Lees hier hoe het beter kan.
Er zijn tegenwoordig meer mensen met dan zonder overgewicht in Nederland. Wat nu? Massaal aan de vermageringspillen? Of weer een nieuwe dieethype? Lees hier hoe het beter kan.
Wat is het probleem?
Het probleem is bekend: we eten te veel en bewegen te weinig. De reden? Ons lichaam is niet ontworpen voor onze moderne maatschappij, maar voor een omgeving van schaarste. Het lijf is zuinig afgesteld, het wil eten om reserves op te slaan en geen energie verspillen aan onnodige beweging. Enige onderhuidse vetreserves op billen en heupen kunnen weinig kwaad, maar een dikke buik, vet rond de organen, geeft een verhoogd risico op suikerziekte en hart- en vaatziekten.
Wat doet de dokter?
De dokter verwijst naar een diëtist voor roggebrood met halvarine en 20+-kaas. Maar diëten werken op de lange termijn niet. Na een jaar is bijna iedereen weer terug op het oude gewicht. De dokter kan ook pillen voorschrijven waar je van afvalt, zoals Orlistat. Dat remt de opname van vet in de darmen waardoor je vettige diarree krijgt en allerlei stoffen en medicijnen niet goed opneemt. Er zijn ook talloze afvalpillen, -poeders en -shakes te koop via internet. Deze afslankproducten zijn meestal gewoon oplichting en bevatten soms gevaarlijke stoffen.
Wat kun je zelf doen?
1. Vet op de buik is ongezond, maar vet op de billen niet. Meet dus niet je gewicht maar je buikomtrek na uitademen ter hoogte van de navel en streef naar <94 cm (heren) of <80 cm (dames). Er bestaan hiervoor ook speciale meetlinten die altijd met dezelfde kracht aanspannen.
2. Wie ’s avonds wat wil snacken of snoepen kan het beste afgemeten hoeveelheden serveren in een schaaltje. Gezelliger en gezonder! Wie de zak of reep meeneemt naar de woonkamer eet een stuk meer.
3. Doe boodschappen in een omgeving die je verleidt om gezonde producten te kopen, zoals de markt. Sla daar grote hoeveelheden groente in en maak er smaakvolle soep van.
4. Volg een kookcursus om nieuwe recepten te leren koken. Zelf koken is meestal gezonder dan uit eten gaan en je hebt nog heel veel avonden profijt van de geleerde kookkunsten.
5. Zoek een lunchwandelmaatje. Een half uurtje stevig doorlopen is 130 kilocalorieën. Dat is maar een halve Marsreep trouwens, dus minder eten is effectiever om af te vallen dan meer bewegen.
Tekst: Dr. David van Bodegom, wetenschapper bij Leyden Academy on Vitality and Ageing en medeauteur van de bestseller Oud worden in de praktijk.
Afbeeldingen: Sabine Wiseman