Boekenclubrecensie Richard Yates – Voorbije liefdes
Boeiend beeld van ambitieuze jongeren in Amerika vlak na de Tweede Wereldoorlog.
4 sterren.
Michael Davenport gaat nadat hij in WO II in Europa heeft gevochten bij de luchtmacht naar de Harvard Universiteit. Hij wil graag carrière maken als dichter en toneelschrijver. Tijdens zijn studie ontmoet hij Lucy Blaine, die de hoofdrol speelt in een éénakter van hem. Ze trouwen en tijdens hun huwelijksreis bekent Lucy hem dat ze de dochter is van steenrijke ouders en zelf miljonair is.
Michael wil echter niets van haar geld weten, ze gaan rondkomen van zijn verdiensten want leven ze van haar geld dan is dat wellicht het einde van zijn ambities. Naast het dichten gaat hij een baan in New York zoeken als tekstschrijver bij een reclamebureau of uitgeverij. Ze gaan op het platteland wonen in het bijgebouw van een landhuis waar ook een theatertje aan verbonden is. Ze krijgen dochter Laura, maar na 10 jaar huwelijk is Lucy het beu dat Michael zo weinig productief is en een scheiding volgt. Lucy blijft in hun huis wonen en heeft een korte affaire met een regisseur, die op het landhuis een toneelstuk komt regisseren. Hij biedt haar een rol aan, maar dit wordt geen succes. Laura vertrekt naar de stad en probeert tevergeefs iets te bereiken als schilderes en schrijfster.
Michael heeft in de stad moeite het hoofd boven water te houden. Mede door teveel drank raakt hij in een psychose en pakt na een psychiatrische behandeling de draad weer op. Hij ontmoet de veel jongere Sarah, die aanvankelijk tegen hem opkijkt en hem als dichter bewondert. Ze is ambitieus maar geeft ter wille van Michael haar carrière op.
Michael blijft zoekende en het huwelijk met Sarah begint daardoor scheuren te vertonen. Het boek eindigt met de zin die Sarah ooit tegen hem zei: “Iedereen is in wezen alleen”.
Het boek is voorzien van een uitgebreid voorwoord.
Enerzijds prettig, het geeft een goed inzicht krijgt in het tragische leven van de schrijver (1926-1992) en de beschreven personages, die vaak autobiografisch zijn. Anderzijds jammer dat je vooraf al weet dat hun levens dramatisch zullen verlopen. In het nawoord een uitgebreid verslag hoe autobiografisch al zijn romans zijn.
Ik heb het met plezier gelezen. Elke bladzijde is lichtelijk doordrenkt van de whisky en misschien maakt drank inderdaad meer kapot dan je lief is.
Met de vertaling van Voorbije liefdes is het werk van Richard Yates (8 romans) nu compleet. De schrijver is weer in de belangstelling gekomen na de succesvolle verfilming van zijn boek “Revolutionary Road.