Een zwanger brein
Zin en populairwetenschappelijk magazine KIJK presenteren de nieuwste inzichten. Ditmaal op het gebied van onze hersenen.
Grijze stof
Het brein van zwangere vrouwen verandert en dat duurt zeker twee jaar. Onderzoekers bestudeerden de hersenen van 25 vrouwen die moeder werden voor de zwangerschap, vlak na de bevalling en twee jaar na de bevalling. Ze vergeleken het met het brein van kersverse vaders en met dat van mannen en vrouwen zonder kinderen. De grijze stof van de zwangere dames neemt op verschillende plekken in het brein af tijdens de zwangerschap en was twee jaar na de bevalling nog niet terug.
Inkrimpen
De hersengebieden waar een deel van de grijze stof verdween, spelen een rol bij het inschatten van emoties. Ook de hippocampus, het gebied dat met ons geheugen gemoeid is, krimpt tijdens de zwangerschap. Na de bevalling neemt deze hersenregio wel weer zijn oude stand aan. Volgens de onderzoekers zouden de gevolgen ervoor zorgen dat moeders de emoties en gedachten van hun baby beter kunnen herkennen.
Heb je een vraag voor de redactie van KIJK? Mail deze dan naar info@kijkmagazine.nl. Wie weet vind je vraag én antwoord de volgende keer in deze rubriek.