BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Barbaren en Wijsgeren

Barbaren en Wijsgeren

Hoe keek Nederland naar een land als China en andersom?

Dat kom je te weten in de tentoonstelling Barbaren & Wijsgeren in het Frans Hals Museum. Waan je even terug in de Gouden Eeuw.

Made in China

De Nederlanders waren geïntrigeerd door de cultuur van het ‘Hemelse Rijk’. Ondertussen stonden de Chinezen versteld van de Nederlandse ‘roodharige barbaren’. Tijdens de Gouden Eeuw was Nederland een van de weinige Europese landen dat contacten onderhield met het Chinese Keizerrijk. Tegenwoordig zijn Chinese producten niet weg te denken uit het Hollandse leven. Toch weten we eigenlijk maar weinig van de Chinese cultuur. Dit beeld doet sterk denken aan de 17de eeuw. Chinese producten werden onderdeel van de Nederlandse huishoudens, terwijl vooroordelen over het Chinese Keizerrijk bleven heersen.

Barbaren

Zhang Rulin, Drie Nederlanders met rood haar,
1738, Rijksmuseum, Amsterdam

Tegenpolen

Geschetst wordt hoe de stereotypen over de Chinezen het moderne Chinabeeld hebben bepaald. De tentoonstelling en het begeleidende boek Barbaren & Wijsgeren belichten deze culturele uitwisseling. De expositie bevat schilderijen, tekeningen, porselein en modellen.

De tentoonstelling is te zien in het Frans Hals Museum van 25 maart tot en met 20 augustus 2017. Klik hier voor meer informatie.