Maagzuur biedt uitkomst
De opmars van nanobots
Zin en populairwetenschappelijk magazine KIJK presenteren de nieuwste inzichten. Dit keer over maagzuur.
Kleine inneembare apparaten (die je dus kunt inslikken) zijn dé toekomst op gezondheidsgebied. Ze kunnen onder andere medicijnen afleveren precies op de plek waar die nodig zijn en metingen uitvoeren in het lijf. Alleen doet zich wel een probleempje voor. De batterijen die de apparaatjes moeten aandrijven, zijn vaak te groot en schadelijk voor het lichaam.
MIT
Onderzoekers van het MIT ontwikkelden een generator bestaande uit een elektrode van zink en koper, waarbij maagzuur dienst doet als elektrolyt. Denk aan een klassiek experiment wat je misschien wel op de middelbare school heeft uitgevoerd: stop een elektrode van zink en koper in een citroen. De vrije elektronen van het zink lopen door het zuur naar het koper toe. De elektronenstroom die zo ontstaat, laat een LED branden.
Enkele milimeters
Met maagzuur blijkt dit principe ook prima te werken. Het stroompje dat wordt gegenereerd was voldoende om een temperatuursensor en een zendertje van energie te voorzien. Een prototype is getest in varkens. Het apparaatje stuurde elke twaalf seconden – zes dagen lang – een temperatuurmeting vanuit de maag door naar de onderzoekers. Het apparaatje is nu nog 40 millimeter lang en heeft een diameter van 12 millimeter. Niet heel groot, maar de onderzoekers willen de elektronische pil nog kleiner maken.
Heb je een vraag voor de redactie van KIJK? Mail deze dan naar info@kijkmagazine.nl. Wie weet vind je vraag én antwoord de volgende keer in deze rubriek.