Yoga tegen depressie
En ander gezondheidsnieuws
Onderzoekers van de Universiteit van Boston lieten 32 mensen met een matige tot ernstige depressie gedurende twaalf weken yoga doen. Eén groep volgde drie keer per week een yogales van negentig minuten en deed daarnaast thuis vier yogasessies van dertig minuten. De tweede groep volgde wekelijks twee yogalessen en deed thuis drie sessies van een half uur. Na afloop voelden alle deelnemers zich beter en hadden nog maar minimale depressiesymptomen. Maar of dit een effect is van de yoga, van samen dingen doen óf van focussen op ontspanning, is niet duidelijk.
Yogatips voor beginners
Net begonnen met yoga? Vermijd deze beginnersfouten:
1 Dwing jezelf niet om eventuele pijn te verbijten.
2 Vergelijk jezelf niet met anderen (die meer kunnen of verder in de houdingen komen).
3 Doe geen oefeningen met een volle maag.
4 Houd vol: het kost tijd om het effect van yoga te merken.
Geen kanker door de pil
Vrouwen die in hun jonge jaren de pil slikten, lijken niet méér kanker te ontwikkelen dan vrouwen die dat nooit hebben gedaan. Dat ontdekten Britse onderzoekers in de langste opvolgstudie ooit naar de relatie tussen pilgebruik en kanker. De Universiteit van Aberdeen volgde meer dan 46.000 Britse vrouwen tot wel 44 jaar lang. Het resultaat: bij de pilgebruiksters kregen op elke 100.000 vrouwen er 542 in hun leven kanker, bij de nooit-gebruiksters waren dat er 566 op elke 100.000.
1 kilo zout teveel
Slechts 20% van de Nederlanders denkt dagelijks méér zout binnen te krijgen dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van zes gram. In de praktijk blijkt dat maar liefst 85% te zijn. Gemiddeld eten we zelfs een kilo zout per jaar teveel. Gevolg: meer kans op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en op nierschade. Als iedereen in Nederland drie gram zout per dag minder zou eten, scheelt dat jaarlijks zo’n 1500 sterfgevallen. Benieuwd naar hoeveel zout u eet en hoe u dat zou kunnen minderen? Doe de test van de Nierstichting op Zoutmeter.com
Liever liefde dan chocola
Het is een bekend verschijnsel: snoepen en snaaien om nare gevoelens te dempen. Diëtist Fenna Janssen specialiseerde zich in emotie-eten. Ze schreef er het boek Liefde in plaats van chocolade over en ontwikkelde het online videopakket Emotie-eten de baas om het probleem stap voor stap aan te pakken. Inmiddels heeft ze ook tientallen collega-diëtisten opgeleid.
Emotie-etendebaas.nl