Toverdop geeft kleur aan je eten
De kleur geeft aan of het over de datum is
Zin en populairwetenschappelijk magazine KIJK presenteren de nieuwste inzichten. Vandaag over kleur en houdbaarheid.
Houdbaarheidsdata zijn een indicatie voor wanneer je eten of drinken beter niet meer kunt consumeren. Maar er zijn genoeg mensen die de datum in de wind slaan en ouderwets ruiken of de melk nog goed is. Chemieconcern Braskem ontwikkelde verpakkingsmateriaal dat van kleur verandert zodra het voedsel niet meer eetbaar is.
Kleur bekennen
Prettig en zeker ook handig voor mensen die iets minder goed kunnen ruiken. Hoe het werkt? Heel simpel eigenlijk: aan de hand van de pH – de zuurtegraad – van het eten of drinken. In het materiaal van de verpakking (flessendoppen, frisdrankblikjes, jerrycans etc.) zitten speciale polymeren verwerkt die reageren op pH. Zodra bijvoorbeeld de melk al iets zuurder is geworden, zal de dop van het melkpak van kleur veranderen.
Braskem moet eerst nog uitgebreidere testen doen om er zeker van te zijn dat een en ander goed werkt. Het bedrijf hoopt over zo’n twee jaar de nieuwe verpakking in de schappen te hebben.
Heb je een vraag voor de redactie van KIJK? Mail deze dan naar info@kijkmagazine.nl. Wie weet vind je vraag én antwoord de volgende keer in deze rubriek.