Lang leve het aanrommelen
Minder focus, minder stress. 8 tips.
Aanrommelen en dagdromen kan zo lekker zijn, maar vreemd genoeg krijgen we het zelden voor elkaar. Terwijl gas terugnemen en nietsdoen hartstikke nuttig is. door te ‘ontfocussen’ breng je namelijk letterlijk je hersenen op andere gedachten. En dat leidt weer tot meer creativiteit en minder stress.
1. Keuzes maken
Focus begint met keuzes maken. Je kiest er bewust voor om je nu even op één ding te richten en al het andere tijdelijk los te laten. Als je de keuze maakt om je nu alleen op één ding te focussen, moet je daar motivatie voor hebben. Focus en motivatie kan je niet los van elkaar zien.
2. Lekker aanrommelen
Activiteiten die je op de automatische piloot kunt doen, zijn perfecte manieren om te ontfocussen en ontspannen. Dat kan een hobby zoals breien of tuinieren zijn, of even afwassen. Of opruimen. Kies iets waarbij u kunt aanrommelen zodat u uw geest en gedachten de vrije loop kunt laten.
3. Dagelijks dagdromen
Uit het raam staren of in de wachtkamer zitten tijdsverspilling? Nee! Ideale momenten om te dagdromen. Een prima manier van ontfocussen en ‘breinbatterij’ opladen. Begin met een kwartier en bouw dit op naar drie of vier keer per dag. Voor je het weet, is het gevoel dat je vastzit veranderd.
4. Samen hardop denken
Mijmeren is een vorm van collectief ontfocussen. Op het moment dat ze in je opkomen, spreek je je gedachten uit tegenover iemand.Dat kan variëren van iets dat je wilt veranderen in je relatie tot je huis opnieuw willen inrichten.Door samen hardop te denken kom je tot oplossingen die je mogelijk niet in je eentje had kunnen bedenken.
5. Resetten
Zet ‘flextijd’ in je agenda: tijdstippen waarop je bepaalt of je de komende uren doorwerkt of pauze neemt. Het lukt niemand om uren achter elkaar gefocust door te gaan, je hersenen zijn daar gewoonweg niet op ingesteld. Ontfocussen is net zo belangrijk. Je brein kan dan resetten, slaat de nieuwe informatie op en legt ook nieuwe verbanden, dus wie weet heb je opeens een creatief idee na die pauze.
6. Kom in beweging
Even wandelen.Een lichamelijke activiteit helpt ook ontfocussen. Daarbij helpt voor de één een onbekende route, voor de ander juist een bekende. Extra tip: zwaai erbij met je armen. Klinkt gek, maar vloeiende armbewegingen blijken positieve effecten te hebben op creativiteit en flexibel denken.
7. Not to do lijst
Onderzoek je onrustbronnen. Waardoor blijf je in de ‘actiestand’ hangen? Wil je diep vanbinnen alles wat op je lijstje staat écht doen? Stel een not-to-do-lijst op. En zorg dat je die lijst geregeld tegenkomt.
8. Neem rust
Neem vermoeidheid serieus; het is een teken dat het tijd is voor herstel. Wie zo’n waarschuwing negeert, moet steeds meer inspanningen leveren om productief te blijven, en vraagt uiteindelijk om een depressie of een burn-out.