Laat je niet uit het veld slaan
Door diabetes type 2
Gezondheidsexperts slaan alarm over het groeiende aantal mensen met diabetes type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Wat betekent het als je die diagnose krijgt?
Diabetes is een van de meest voorkomende chronische aandoeningen in ons land. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij je lichaam stopt met het aanmaken van insuline, het hormoon dat ervoor zorgt dat suiker wordt opgenomen in de lever en spieren waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Van de ruim 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes kampt een ruime meerderheid met type 2. Het is dus van groot belang om te begrijpen hoe de ziekte ontstaat, te voorkomen is en te genezen.
Let op leefstijl
Waar bij diabetes type 1 vrij duidelijk is wat er fysiologisch misgaat en welke cellen daarbij betrokken zijn, is er over de verschillende lichamelijke routes bij type 2 minder bekend. Momenteel wordt onder meer onderzoek gedaan naar de activiteit van verschillende vetten en de rol van de darmen, vertelt directeur Hanneke Dessing (1959) van het Diabetes Fonds, dat zich inzet voor gedegen voorlichting en wetenschappelijk onderzoek.
Leef anders
Wat al wel duidelijk is, is de impact van weinig beweging en te veel (ongezond) eten. Volgens Dessing kan de helft van de gevallen van diabetes type 2 voorkomen worden door een andere leefstijl. Maar ook als de diagnose eenmaal is gesteld, is het belangrijk om te stoppen met roken, gezonder te eten en meer te bewegen. Daarbij is het ook van belang dat de omgeving mee verandert. Zo zouden werkgevers hun personeel meer kunnen stimuleren om vaker te lopen. “Het is goed om zitten af en toe te onderbreken door even te staan of te lopen. Met name door je beenspieren te gebruiken jaag je het metabolisme in je lichaam aan,” legt Dessing uit. “Het is niet voor niets zo dat mensen die een hond nemen vaak afvallen, die lopen elke dag toch wel een ommetje van een half uur.”
Heb ik alles mee
Gezond eten betekent niet nooit meer een gebakje kunnen eten. Wel is het verstandig om suikerbommen als frisdrank vaker te laten staan en in de gaten te houden hoe je lichaam reageert na een saucijzenbroodje in plaats van twee bruine boterhammen. Marjolijn de Deugd (1976), diabetesverpleeg-kundige in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam, benadrukt het belang van bedenken hoe je dag eruit gaat zien. “Het is verstandig om al voor je van huis vertrekt een paar dingen te checken: heb ik mijn tabletten mee? Ga ik lunchen op het werk, ga ik uit eten? Zal ik vandaag veel bewegen of wordt het een rustige dag?”