BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Seks is gezond

Seks is gezond

4 seks feiten op een rij!

Ivan Norbert Wolffers (1948) is schrijver, arts en hoogleraar en heeft onderzoek gedaan over de feiten van seks. Wist je dit al?

1 |We vrijen meer dan 1x per week

Naarmate mensen ouder worden en de hormoonbalans verandert, neemt de vrij- frequentie over het algemeen af. Vaginale droogte, erectiestoornissen en verminderde lust kunnen de pret bederven. Toch beweert 60% van de mensen boven de 65 jaar gemiddeld vaker dan eens per week seks te hebben. (Durex Sexual Wellbeing Global Survey waarin 26.000 mensen uit 26 landen werden ondervraagd).

2 |Seks is gezond

Seks is niet alleen belangrijk op elke leeftijd, seks zou ons ook gezond houden. Check dit: door de aanmaak van oxytocine slaap je beter. Door de endorfine die bij een orgasme vrijkomt heb je minder pijn. De productie van prolactine kan een oplossing zijn voor ziekten als parkinson en alzheimer. Dopamine zorgt voor ontspanning en mogelijk een minder groot risico op depressie. Door de zaadlozing zou de kans op prostaatkanker kleiner zijn. Het vrijkomen van histamine zou helpen tegen astma en hooikoorts. Bovendien zou een intensieve vrijpartij goed zijn voor de lijn (hete, heftige seks staat ongeveer gelijk aan het verbranden van een halve Big Mac), en heilzaam voor hart, bloedvaten en bloed druk. Ook wordt beweerd dat je er door een regelmatig seksleven jonger en aantrekkelijker uit gaat zien: je poriën worden gereinigd, huid en haar gaan glanzen en je tanden zien er beter uit omdat zoenen de zuurgraad van het speeksel verlaagt.

3|Seks is niet vanzelfsprekend

De kwaliteit van ons seksleven wordt in Nederland ernstig bedreigd met: 1 miljoen depressieve mensen, 1,2 miljoen mensen met diabetes (bij wie de bloedcirculatie van de geslachtsorganen vermindert), 11,7% van de bevolking die aan ernstig overgewicht lijdt (vaak gepaard met een negatief zelfbeeld dat plezierige seks hindert), 1,7 miljoen gebruikers van benzodiazepinen tegen angst- en slaapstoornissen (negatief effect op ’t seksleven), 1 miljoen antidepressivagebruikers (van wie 40% nadelige bijwerkingen op het gebied van seks ervaart), 4 miljoen slikkers van medicijnen tegen verhoogde bloeddruk (ongunstige invloed op het seksleven), en hormoonbehandelingen bij borst- en prostaatkanker. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van liefde en seks gaan aan deze mensen voorbij.

4 |Klaarkomen? We faken vaak

Al in 1978 schreven Ivan Wolffers en Marion Bloem voor volwassenen en kinderen over het vrouwelijk orgasme dat alleen door stimulatie van de clitoris tot stand komt. Toch lijken nog altijd veel mannen de weg daarnaartoe niet te hebben gevonden. Of ze zijn te ongeduldig om zelf klaar te komen. Stuur een nieuwe partner met je hand, geef liefdevol maar duidelijke instructies en kom op voor je eigen aandeel in het seksuele spel. Voor wie moeizaam orgasmen krijgt, helpt het om oefeningen te doen met de bekkenbodem want 80 à 90% van het lichamelijk orgasmegevoel wordt bepaald door bekkenbodemcontracties. Er zijn vrouwen die zichzelf strelend, vooral hun borsten, gelijktijdig met gesloten benen ritmisch de bekkenbodemspieren samentrekkend, masturberen. Bekkenbodemoefeningen houden het lichaam paraat voor seks. Ook nu nog doet 67% van de vrouwen weleens of ze klaarkomt. Meestal omdat ze het sneu voor de partner vinden, omdat ze vrezen dat het niet lukt of omdat het lang duurt. Ook bijna 60% van de lesbische vrouwen! Een kwart van de mannen heeft eveneens ervaring met faken.