BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Kampioen laarzen dragen

Kampioen laarzen dragen

Nooit weg

De in Amerika geboren journaliste Liddie Austin (1959) adviseert, gefundeerd en uitgesproken, over het uiterlijk van de Nederlander – vrouw of man.

Laarzen, wie heeft er niet minstens twee paar in de kast staan? Ik beken: ik heb zwarte, bruine, rode en beige, lange laarzen en enkellaarsjes; met naald-, blok- of queeniehakken. Daarmee toon ik mij waarschijnlijk als een echte (soort van) Nederlandse vrouw, al sluit ik niet uit dat ik er meer heb dan gemiddeld. Dat Nederlandse vrouwen kampioen laarzen dragen zijn, weet ik van mijn vriendin Annette Birschel, correspondent voor een aantal Duitse media in Nederland.

Weer of geen weer

Vroeger fietsten wij nadat we onze kinderen naar school hadden gebracht samen naar onze kantoren. In mijn herinnering fulmineerde ze dan over Nederlandse vrouwen die altijd maar – vaak platte – laarzen droegen: ’s winters én ’s zomers, of ze nou naar de bakker gingen of naar een feestje. Het was een van de eerste dingen die haar opviel toen ze 22 jaar geleden in Nederland kwam wonen. Het was ook een gespreksonderwerp met mannelijke niet-Nederlandse collega’s.

Te paard

“Gaan Nederlandse vrouwen vaak paardrijden?” vroegen zij zich af. Annette is er inmiddels aan gewend geraakt. “En de situatie is ook wel wat verbeterd. Ik zie tegenwoordig meer laarzen met hakken en meer gympen.” Maar het is wel echt waar, bezweert ze me: in Duitsland en andere buitenlanden zijn er minder laarzendraagsters. Sterker nog: als Annette daar vrouwen op een platte laars ziet lopen, weet ze dat dit Hollandaises moeten zijn. “In het buitenland dragen vrouwen alleen platte laarzen als het écht koud is. Of als ze een boswandeling gaan maken.

Oncharmant

Hier hoeft het kwik maar onder de vijftien graden te zakken of de laarzen worden al tevoorschijn gehaald. Weet je nog, de bordesfoto van het nieuwe kabinet? Het was een stralende nazomerdag en Kajsa Ollongren droeg onder haar jurk een paar zwarte over de knie laarzen. Zo oncharmant! Met schoenen was die jurk beter uit de verf gekomen.”

Praktisch

Waarom hebben Nederlandse vrouwen toch zo’n voorkeur voor (platte) laarzen? “Jullie houden van praktisch. Een jurk, laarsjes, klaar. Geen gedoe. Geen angst voor ladders in de panty. Met lange laarzen is het alsof je een broek draagt.” Wat we willen uitstralen, zal ook een rol spelen, vermoedt Annette. “De Nederlandse vrouw draagt geen Pretty woman-laarzen. Ze wil niet sexy zijn, maar stoer. Dat is een woord dat ik niet eens in het Duits kan vertalen.”

laarzen

In het zonnetje zetten

Laten laarzen dit seizoen weer eens hun moment in de zon hebben. Nu de lente eraan komt, zijn ze lekker kort en mag het been gezien worden. Je draagt ze bij een midi-jurk voor een seventies vibe. Ze zijn er in fluweel, brokaat en in suède, in warme kleuren als bruin, bordeaux en olijfgroen. Als je de troepen vooruit wilt zijn, kies je voor wit. De laarsjes van 2018 hebben een ruime schacht of zijn sokachtig strak. De hakken zijn minder hoog dan vorige jaren. Mooi, comfortabel, warm, en ja: ook handig. Moeten we daar dan tegen zijn?

Verheldering

Nee, natuurlijk niet. Ook Annette Birschel heeft laarzen in de kast staan. Sterker nog: de dag na ons gesprek appt ze mij een foto van een paar enkellaarsjes met panterprint met als bijschrift: ‘Kan ik niet laten staan!’ Ze houdt alleen óók van schoenen, zeker als het klimaat dat toestaat, en niet van alle laarzen: “De platte laars die alleen maar handig is, vind ik erg. Het kan zo veel beter dan een outfit die onder de knie stopt.” De blik van een buitenlander is soms heel verhelderend.