Minder eten? Nieuw servies!
En meer gezondheidsnieuws
Draagbaar infuus
In Nederland krijgen elk jaar meer dan 1 miljoen patiënten na een grotere operatie een infuus. De bijbehorende infuuspaal is vaak knap lastig als je je wilt verplaatsen. Denk aan drempels, traplopen en bewegen in kleine ruimtes, zoals wc’s. Dat moet handiger kunnen, dachten drie Groningse studenten. Samen ontwikkelden zij een draagbare infuuszak die patiënten veel meer vrijheid geeft. Met hun start- up, IVWear, testen ze het prototype inmiddels in het UMCG.
Glaasje(s) op
In 2015 kwamen 6100 mensen op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) terecht met een alcoholvergiftiging, een stijging van 15 procent ten opzichte van de jaren ervoor. Ook het aantal SEH-behandelingen naar aanleiding
van een ongeval of geweldsincident waarbij alcohol een rol speelde, steeg behoorlijk. Dat waren er 15.200, tegenover 9.700 tien jaar eerder.
Bron: veiligheid.nl
Minder eten? Nieuw servies!
Het klinkt als een open deur, maar hoe groter het bord of schaaltje, hoe meer je geneigd bent te eten. “Dat geldt zeker voor toetjes,” zegt gezondheidswetenschapper Ingrid Steenhuis van de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Het Voedingscentrum gaat bij een portie vla of yoghurt uit van maximaal 150 ml. Maar uit mijn onderzoek blijkt dat acht op de tien mensen dessertschaaltjes gebruiken die veel groter zijn.” Wie dus kiest voor een kleinere kom, eet minder.
Win-win voor de parkinsonpatiënt
De ziekte van Parkinson is nog altijd ongeneeslijk, maar patiënten die de aandoening hebben, blijken veel baat te hebben bij gespecialiseerde fysiotherapie. Dat ontdekten onderzoekers in het Radboudumc na een driejarig onderzoek onder bijna 4400 patiënten. Met een gespecialiseerde behandeling worden parkinsonpatiënten bewust gemaakt van al hun bewegingen. Volgens de onderzoekers hebben patiënten met de nieuwe methode minder behandelingen nodig, terwijl het aantal complicaties afneemt.
Onder redactie van Marte van Santen